Publicitat
Diners

La Cecot demana la deflactació de tots els impostos com a ajuda directa per la inflació

La patronal també insisteix a demanar a l’Estat quin destí ha previst per redistribuir els recursos rebuts fins ara per l’increment de la recaptació com conseqüència de l’alça dels preus dels hidrocarburs o l’electricitat

Xavier Panés, president de la Cecot / Nebridi Aróztegui

La Cecot demana deflactar tots els impostos com a mesura d’ajuda directa a la ciutadania i a les empreses. La patronal sosté que els nivells d’inflació que estem patint estan “suposant un increment no previst de recaptació” i assenyala que els governs tenen a les seves mans “les eines i la capacitat per mitigar la càrrega tributària dels seus ciutadans”.

“Una proposta que fem i que considerem d’implementació ràpida i directa, és deflactant les taules de tots els impostos d’acord amb aquesta inflació i fer-ho de forma immediata, amb efectes el 2022”, suggereixen des de l’associació empresarial. “El contrari és un enriquiment injust per part de l’administració que incrementa la seva recaptació de forma indirecta a costa de la capacitat de tots els seus ciutadans”, consideren des de la Cecot.

Més enllà d’aquesta proposta, respecte de l’anunci fet pel Govern d’Andalusia d’eliminar l’impost de patrimoni en aquest territori i el creuament de declaracions arran de les paraules del seu president, Juanma Moreno, dirigides a empresaris catalans per convidar-los a traslladar activitat al seu territori, des de la Cecot s’augura que “serà el primer de molts capítols de debat estèril i soroll mediàtic sobre competència deslleial entre comunitats autònomes”.

“Més enllà d’insistir en que la competència fiscal entre comunitats ha de ser honesta i s’ha de plantejar sempre des del punt de vista d’afavorir els seus conciutadans, això no treu que també ens mostrem crítics amb la utilització d’aquesta capacitat de gestionar o legislar que també té el Govern de la Generalitat a les seves mans”, reflexiona el president de la patronal, Xavier Panés.

L’entitat ha reivindicat històricament la supressió dels impostos de patrimoni i de successions a Catalunya. Considera que el de patrimoni és confiscatori “perquè paguem sobre el ja tributat” i que en el cas del de successions, “caldria disminuir-lo i suprimir-lo en els relleus de les empreses amb independència de la seva dimensió” per garantir i donar impuls als relleus generacionals i el manteniment de l’activitat productiva.

En aquest sentit, l’organització multisectorial assegura ser “plenament conscient de tots els desequilibris estructurals de les balances fiscals i que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb un major nombre de tributs propis, amb un efecte de recaptació clarament residual”, però continua proposant la supressió final de l’impost de patrimoni i apostant per la deflactació de la taula d’IRPF de l’escala autonòmica amb efectes en aquest mateix exercici “per ser solidaris amb l’increment significatiu de l’IPC que ha reduït el poder adquisitiu de les famílies”.

A més, la Cecot també insisteix a demanar a l’Estat quin destí ha previst per redistribuir els recursos rebuts fins ara per l’increment de la recaptació com conseqüència de l’alça dels preus dels hidrocarburs o l’electricitat. “Es dona la situació que la competència relativa a l’atenció a les persones (sanitat, educació, benestar social, etc.) és de la comunitat autònoma, en el nostre cas de la Generalitat de Catalunya, i és en aquestes àrees on l’infrafinançament no permet millorar la cobertura social”, conclou el president de la Cecot.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top