Publicitat
Diners

La Cecot demana suspendre l’aplicació de l’impost als envasos de plàstic no reutilitzables

La patronal denuncia un impacte “expansiu” d’aquest impost i noves obligacions fiscals “inassolibles” per als contribuents

La Cecot i l’Associació d’Indústries del Plàstic de Catalunya, adherida a la patronal amb seu a Terrassa, demanen als ministeris d’Hisenda i Transició Ecològica que s’elimini abans de finals d’any o que s’ajorni un any l’aplicació del nou impost als envasos de plàstic no reutilitzables. La taxa, que ha d’entrar en vigor l’1 de gener del 2023, gravarà amb 0,45 euros el quilo de plàstic no reciclat que s’utilitzi en la fabricació d’envasos de plàstic no reutilitzables.

Des de l’organització empresarial al·leguen que la petició està justificada per l’impacte “expansiu” d’aquest impost. Diuen que crea noves obligacions fiscals “actualment inassolibles per als contribuents” com les de “certificar” l’origen i quantitat de plàstic no reciclat de cada adquisició/importació, que existeixen buits legals i que les empreses no tenen manera de conèixer dels seus proveïdors estrangers la informació relativa a la naturalesa del plàstics dels seus envasos, embalatges i el seu pes.

La patronal lamenta que l’impost no només afecta envasos sinó embalatges de tot tipus que embolcallin qualsevol tipus de producte i que no només afecta fabricants sinó qualsevol que realitzi importacions o adquisicions intracomunitàries de béns. També denuncia que imposa un límit exempt “molt baix”, de 5kg/mes, i que no estableix exclusions en aquells casos on l’envàs i/o embalatge sigui realitzat amb material parcialment reciclat.

L’entitat assegura que les empreses no han pogut adaptar els seus sistemes per processar aquest tipus d’informació a temps i  sol·licita al Govern de l’Estat que, “com a mínim”, emuli la decisió presa per Itàlia i decideixi ajornar un any l’entrada en vigor de l’impost.

“Les empreses del sector ja fa temps que s’estan transformant per afavorir l’economia circular i la sostenibilitat. Tenen molt clar el context socioeconòmic en el que es desenvolupen i el paper que tenen en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible. Però recordo que les nostres indústries són pimes i micropimes i que sumar a l’increment de preus de l’energia i a la inflació una nova taxa pot posar en perill la viabilitat de les empreses del sector i, d’altra banda, acabarà repercutint als consumidors finals”, sosté el secretari general de la Cecot, Oriol Alba. “Retardar l’entrada en vigor de l’impost també donaria un important marge de temps per a aclarir tots els supòsits i garantir la preparació de totes les empreses”, diu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La Cecot demana suspendre l’aplicació de l’impost als envasos de plàstic no reutilitzables
To Top