De fet, segons aquesta vintena d’institucions i entitats econòmiques, cal que el nou model de finançament garanteixi l’autonomia financera i el principi d’ordinalitat, tenint en compte, també, el cost de la vida a cada comunitat autònoma. “El sistema actual no és equitatiu i permet que comunitats autònomes amb un PIB per càpita més elevat i que més aporten al sistema poden acabar disposant de menys recursos que d’altres que aporten quantitats inferiors”, asseguren els signants de la declaració. Per això, consideren “important acotar de manera efectiva i transparent el grau d’anivellament de recursos” entre comunitats. “Tenir en compte el cost de la vida és determinant per garantir que els recursos s’assignen de manera equitativa i que no es produeixi una pèrdua de renda familiar disponible real en cap territori”, assenyalen.
Per aquesta vintena d’entitats, un model federal o un pacte fiscal assegurarien que el nou model de finançament fos "transparent i eficient" i, acompanyats d’un “mecanisme de solidaritat”, podrien ser “beneficiosos” tant per Catalunya com per la resta de comunitats autònomes.
En el seu escrit, apunten que el model federal, similar al dels Estats Units, “permetria a les comunitats autònomes disposar de forma directa i dins del mateix exercici fiscal dels ingressos”, millorant així “la robustesa del sistema”. Per les associacions, això només requeriria d’una reforma de la LOFCA, i permetria que l’Estat i les comunitats compartissin “les mateixes bases imposables”.
En el cas d’un pacte fiscal, la Generalitat “administraria i recaptaria tots els tributs generats en el territori”, assumint un poder similar al que tenen les comunitats forals actualment. “La responsabilitat d’administrar els recursos disposats directament promouria una gestió responsable per part de l’administració catalana”, apunten.
El teixit empresarial reclama una reforma "ambiciosa" del finançament territorial
Vint institucions, entre les quals hi ha la Cambra de Comerç de Terrassa i Foment, de la qual és sòcia la Cecot, demanen tenir un model federal o un pacte fiscal, o una profunda reforma del model actual. La patronal amb seu a Terrassa aplaudeix i se suma a la demanda

- El teixit empresarial reclama una reforma "ambiciosa" del finançament territorial
ARA A PORTADA
Publicat el 05 de març de 2024 a les 12:30
Actualitzat el 05 de març de 2024 a les 13:50
Una vintena d'institucions del teixit econòmic i empresarial català, entre les quals hi ha les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, Terrassa inclosa, i Foment, de la qual és sòcia la Cecot, han signat una declaració per exigir una reforma “ambiciosa” del model de finançament i assolir un sistema federal o un pacte fiscal que garanteixi “la suficiència financera" de Catalunya.
L'escrit, que signen les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, Pimec, el RACC, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, FemCat i Barcelona Global, arriba quan el Govern és a punt de presentar la seva proposta de finançament “singular” i just després que s’hagin filtrat les dades d’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya, que el 2022 van ser del 42,9%. Els signants denuncien que l’actual model “frena el progrés econòmic” de Catalunya.
Notícies recomenades
-
Diners DC Fine Chemicals, premi a Creixement Industrial als Reconeixements Empresarials PIMEC Vallès Occidental 2025
-
Diners Els aranzels, l’arma de Trump
-
Diners Lleuger descens de l'ocupació després de quatre mesos seguits d'augments
-
Diners La Cambra de Terrassa ofereix una nova i original formació sobre transformació digital per a pimes
-
Diners Terrassa connecta empreses emergents i consolidades en el sector audiovisual
-
Diners Les cambres aplaudeixen el decret llei per agilitzar els projectes de generació d'energia renovable