Publicitat
Opinió

Amb pas ferm per un Vallès Occidental millor

Ara fa un any, el govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental per a aquest mandat 2015-2019 començà a caminar. Des de llavors, hem avançat amb pas ferm per fer realitat aquells compromisos que vàrem assumir com a executiu i també jo personalment com a president. Si fem un repàs de la feina feta, crec que hem sabut fer un salt qualitatiu, apropant la institució a la ciutadania i ampliant i adequant els serveis que prestem als ajuntaments. És cert que hem trobat dificultats per avançar, potser més de les que esperàvem, però hem comptat amb un govern fort que ha treballat cohesionat per tirar endavant.

El pressupost comarcal ha reflectit cinc eixos principals: un nou marc de relació amb els ajuntaments, la petició d’un nou marc de finançament, una reducció dràstica de la despesa política, la priorització de la despesa social i una aposta clara per la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

En un escenari comarcal de fragmentació política el Consell Comarcal vol ser un espai on puguem donar cabuda a la gran pluralitat de punts de vista i on hem estat capaços de debatre, discutir i generar complicitats i consensos, més enllà de colors polítics. Però hem d’anar més enllà per fer que el consell pugui ser un element de referència al territori.

El meu primer compromís com a president del Consell Comarcal va ser passar pàgina. Obrir portes i finestres, canviar maneres de fer, d’actuar i de procedir. Ser transparents i estar a la vista de tothom. Perquè la institució comarcal estava ferida, tocada per esdeveniments que l’havien allunyat de la ciutadania i que havien tacat la confiança dels propis treballadors i treballadores.

Hem fet un salt endavant com a institució, obrint el Portal de Transparència i aconseguint el segell Infoparticipa, creant una comissió -presidida per l’oposició- que vetlla pel bon govern i que ha enllestit un codi ètic pioner, reduint les assignacions als grups polítics, aprovant un nou conveni col·lectiu, personant-nos com a acusació particular en aquells casos que afecten el consell o els consorcis comarcals. Hem de seguir treballant en aquesta línia.

Més enllà del com, també hem canviat el què. La tasca del consell, la seva relació amb els ajuntaments de la comarca i amb la ciutadania. Hem intentat recollir els interessos i preocupacions dels pobles i ciutats i, en pocs mesos, hem fet passos per tal que el consell sigui la veritable casa de tots els ajuntaments. Un espai on són escoltats, on poden dir-hi la seva, on poden expressar les seves preocupacions i buscar una solució entre tots. El consell d’alcaldes i alcaldesses i el ple comarcal, així com tots els òrgans on tots els grups polítics tenen oportunitat de participar, han estat motors de noves polítiques que han vehiculat l’actuació comarcal i de conjunt.

Ho hem fet, quan hem donat un cop de mà als ajuntaments més petits quan ha estat necessari; fent pinya per evitar que els treballadors de Delphi es veiessin perjudicats pel tancament de l’empresa; fent front comú contra les companyies subministradores per mitigar la pobresa energètica; unint-nos en la lluita contra els incendis i la protecció del nostre entorn; promocionant les nostres viles i fent-les atractives per a empreses i activitats i, també, fent costat als municipis en la lluita contra l’atur, especialment dels joves. També hem treballat conjuntament en l’acollida de persones refugiades, s’ha posat en marxa el servei de primera acollida i hem defensat la sanitat pública treballant amb el govern català per a la millora dels centres hospitalaris.

Complim un any com a govern amb la imminent aprovació del nou pla d’actuació comarcal, una eina que recull les línies d’actuació per als propers anys i que respon a la voluntat d’aconseguir, entre tots i totes, un Vallès Occidental millor per a tothom.

Amb aquest instrument de gestió i d’objectius, podem concretar molts aspectes de treball que ja hem iniciat en temes i projectes de cabdal importància. Augmentarem l’actuació en matèria de promoció econòmica, que ja ha rebut un gran impuls amb la reactivació del pacte per la industrialització, l’atenció als col·lectius prioritaris o l’engegada d’actuacions en el marc de l’economia circular, col·laborativa i dels polígons industrials. També afrontarem noves accions de cohesió social, com les que ja es porten a terme en matèria d’habitatge -posada en marxa de la borsa de lloguer assequible- o amb l’exitós projecte "Recooperem", d’aprofitament alimentari a les escoles. Així mateix, tenim nous reptes en matèria d’energia, consolidant projectes com "Boscos del Vallès", de prevenció d’incendis a partir de l’ús de la biomassa forestal i creant noves oportunitats d’estalvi energètic. Sense oblidar la nova etapa que comença per al mercat comarcal Mercavallès. No hi ha dubte que el Consell Comarcal ha assumit un nou rol i està demostrant la seva utilitat com a institució i la vàlua de les accions que s’hi emprenen. Ens queda molta feina per fer, i la farem. Amb tots i totes els vallesans i vallesanes que lluiten per una comarca millor. Amb pas ferm i decidit.

L’autor és president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de  Castellar del Vallès

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top