Publicitat
Terrassa

Un projecte portarà energia solar a cent cases de Vista Alegre

Tot va començar com un somni producte del context de precaució davant el “canvi climàtic”. I el somni ja s’està materialitzant. El somni era crear una comunitat d’usuaris de plaques solars a Can Palet de Vista Alegre, uns veïns units per la mateixa comesa de consciència ecològica i l’anomenat “consum responsable”. I ja és aquí el somni cristal·litzat. Avui, aquesta tarda, l’associació de veïns de Ca Palet de Vista Alegre presenta el projecte en gran. Unes cent famílies del barri, pràcticament el 30 per cent de la població, s’han sumat al programa d’Energia Positiva. La festa tindrà lloc al restaurant 4Vents i començarà a les 6.30 de la tarda amb l’arribada dels usuaris registrats en el programa. La presentació començarà mitja hora més tard i els organitzadors tenen prevista l’assistència d’autoritats locals de Terrassa, Ullastrell, Rubí i altres localitats en les quals el projecte, nascut a Can Palet de Vista Alegre, ha anat calant a poc a poc en aquest any de frenesí de reunions, contactes, viatges, correus, comprovacions i negociacions, moltes negociacions. Sobretot, negociacions amb proveïdors de la tecnologia fotovoltaica.

Així, fruit d’aquests tires i afluixes, Energia Positiva ha aconseguit un acord que, segons el president de l’entitat veïnal, Diego López, és molt beneficiós per a totes les parts: el preu de les instal·lacions per als adherits al pla serà el 65 per cent o més inferior al preu del mercat actual, el convencional. “Amb un consum raonable d’electricitat, la inversió es retorna en un període d’entre tres i cinc anys”, assegura López, que no amaga la seva satisfacció pels passos caminats per un projecte que semblava una cosa de quatre bojos fa un any. De quatre bojos que volien fer alguna cosa, i no merament simbòlica, “contra el canvi climàtic”.

Es tracta, a tenor del conegut fins ara, del projecte col·lectiu “més ambiciós d’Europa” en aquest terreny, indica el president veïnal. “No hi ha res a aquest nivell”, agrega.

Més gent
Tot va començar a Can Palet de Vista Alegre, però hi ha famílies associades en diversos municipis, del Vallès Occidental (a Matadepera hi ha 25) i d’altres comarques, com el Baix Penedès. En total, de moment, 237 cases. En els últims quinze dies s’han sumat al projecte unes trenta famílies. Els impulsors del pla no es detenen i ja pensen a sumar a més gent, a arribar “a quatre-cents o cinc-cents habitatges”.

Entre els assistents a la festa hi haurà executius de Jinko i Huawei, les empreses que proporcionaran els equips (Jinko les plaques fotovoltaiques, Huawei els inversors), i d’Energy Projects, la companyia que durà a terme la instal·lació de les plaques en les llars adherides a la campanya.

Les instal·lacions han començat en alguns llocs, però en el cas de Can Palet de Vista Alegre s’està a l’espera d’uns detalls administratius per a seguir endavant, perquè una desena de veïns volen fer les obres pertinents ja, d’immediat. Diego López, per exemple, té previst realizar-les el juny vinent.

L’objectiu és muntar instal·lacions solars per a l’autogeneració d’electricitat en les parts altes de les cases. De nit, quan les plaques no puguin absorbir l’energia solar, el fluid elèctric a usar seria convencional. Els preus mitjans oscil·len entre els 5.000 i els 5.900 euros per a una casa d’uns 150 metres quadrats. “En un altre temps, el cost hauria estat de 15.000 euros”, assenyala López, un dels “bojos” que van promoure el projecte.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top