Publicitat
Terrassa

Tecnos s’apropa a Cisjordania a través d’un agermanament

Milers de quilòmetres separen Terrassa d’Hebrón (Cisjordània) però la tecnologia digital fa possible que les barreres per llunyania siguin salvables. L’Escola Tecnos porta a terme un agermanament amb una escola, de nom Qurtoba, d’aquella ciutat palestina, situada a 30 quilòmetres de Jerusalem i que de ben segur la tenim a la memòria perquè, lamentablement, està en un país en guerra.

El projecte de Tecnos amb Qurtoba va començar a l’inici del curs quan van dir que sí a la proposta de Save Children. Aquesta organització internacional commemora el seu centenari i va convidar a escoles cooperatives de països occidentals a agermanar-se amb altres de països en conflicte. Tecnos, que col·labora amb Save Children, va acceptar amb els ulls tancats i és la representant a l’Estat espanyol.

La professora d’Humanitats i coordinadora del projecte, Yasmina Ewulu, explica el treball. "L’encàrrec que tenim -diu- és intercanviar informació per fer les presentacions de nosaltres, de la nostra escola, del nostre entorn, de la nostra cultura, història i tradicions… A tot això se sumen també temes i reflexions sobre els Drets Humans i els Drets de la Infància. I, com a punt final, hi ha prevista una videoconferència en temps real".

El projecte, que es va iniciar a principis de curs, es desenvolupa a 3r d’ESO i compta amb la participació de 60 alumnes de 14 i 15 anys. Les activitats del programa d’agermanament es fan dins de la matèria de cultura i valors ètics. Yasmina considera que és una feina molt motivadora. "L’alumnat s’ho ha pres amb molt d’interès i, fins i tot, se sent decebut quan no rep cap resposta dels seus companys d’Hebron. Hi ha noies i noies que es preocupen donada la situació de conflicte bèl·lic. L’escola mateixa, amb la que fem l’intercanvi, està rodejada de militars. Tenen molts motius per no contestar tan aviat com voldríem. La ciutadania d’allà viu una altra realitat".

L’escola agermanada amb la de Terrassa es diu Qurtoba i només és de nenes (allí, encara hi ha escoles per sexes, diu la Yasmina) i l’estructura d’etapes i cursos és diferent. "Les alumnes amb les quals parlem deuen tenir entre 12 i 16 anys però molt bé i, jo a la vegada, estic en contacte amb l’organització i amb la professora d’allà. Tot amb anglès és clar i això també va bé per practicar l’idioma".

La docent valora que el projecte ha permès endinsar-se en una experiència molt nova. "És una forma molt directa d’apropar-nos a un país en conflicte a través de la mirada de la infància i sobretot adonar-nos que aquí som uns privilegiats. Suposa una feina afegida però crec que val molt la pena el treball".

Dificultats
La professora ha comprovat també que comunicar-se amb una escola d’un país en conflicte no és gens fàcil. "Parlar amb l’escola vol dir també parlar amb el Ministeri d’Educació de Palestina". I ara, diu, que està una mica inquieta. El projecte s’ha d’acabar amb una videoconferència amb l’alumnat de Tecnos i de Qurtoba però de moment no hi ha permís. "Tot ha de ser filtrat pel govern d’allà. I això fa dubtar de si ho podrem fer aquesta trobada digital en temps real. Allà no tenen la llibertat que tenim aquí", lamenta.

L’agermanament proposat per Save the Children forma part de la campanya "No a la guerra contra la infància". L’objectiu de l’organització és donar a conèixer la realitat que viuen avui dia milions de nens i nenes als països que els ha tocat néixer i créixer en una zona de guerra. Save de Children alerta que aquests nens estan perdent els drets bàsics, entre aquests l’educació.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top