Publicitat
Terrassa

Els casals es readapten per fer front a un estiu estrany 

Els casals d’estiu municipals, que ja estan en marxa, viuen una edició tant estranya com insòlita, marcada per l’aplicació d’un estricte protocol per evitar contagis en plena pandèmia de la Covid-19. Casals d’estiu, per tant, com mai s’havien concebut abans, amb les mascaretes i les distàncies de seguretat com a grans protagonistes entre nens, adolescents i monitors; una “nova realitat” a la qual cadascú s’intenta adaptar com pot i en què imperen unes regles del joc que evidencien que les coses han canviat, i molt.

Grups reduïts de convivència (com a màxim de deu nens) que comparteixen tota la jornada sense interferir amb els altres; un ús més ampli de les instal·lacions; la divisió del pati en espais diferents i també per franges horàries; l’entrada dels nens a les instal·lacions per diferents accessos en lloc d’un sol i de manera escalada; la presa de la temperatura, gel desinfectant i omplir un petit qüestionari sobre possibles símptomes a l’arribada al centre, o treballar les emocions generades per la “nova normalitat”, sobretot entre els més petits… Aquestes són algunes de les mesures que s’apliquen aquest any en els casals d’estiu, en el marc d’un estricte protocol de la Generalitat que els ajuntaments han fet seus.

“Aquest any els casals són molt diferents, no tenen res a veure amb edicions anteriors. Més que casals, semblen extraescolars. La situació és molt estranya”, expliquen les codirectores de l’Associació L’Òliba Blanca, Clàudia Martín i Eva Alcaide, entitat que està portant a terme els casals d’estiu municipal que s’estan fent a l’Escola Roc Alabern (La Maurina) i a l’Institut Les Aimerigues (Roc Blanc), amb quinze i quatre monitors, respectivament.

És el cinquè any consecutiu que aquesta entitat -que de manera habitual desenvolupa les seves activitats al casal cívic de barri de Can Palet de Vista Alegre, ara tancat- fa un casal d’estiu a l’Escola Roc Alabern. I la diferència amb edicions anteriors es nota perquè tot és radicalment diferent. Es tracta, doncs, d’adaptar-se a la nova situació amb imaginació i enginy, segons dona a entendre Martín en afirmar que “intentem reinventar els jocs i les activitats, intentem apropar-nos als nens d’una altra manera”.

I destaca com a novetats en aquests casals d’estiu municipals de la “nova normalitat” la introducció d’elements que solament es poden entendre en el marc de la pandèmia, com activitats per treballar les emocions que els nens hagin pogut tenir durant el confinament, o una iniciativa denominada “Entrena la ment” per treballar la part cognitiva i compensar d’alguna manera l'”aturada” a les aules.

La situació té els seus hàndicaps, que no són pocs, començant pel distanciament obligatori entre els nens o el fet que no es puguin barrejar entre ells, obligats a conviure en grups reduïts d’un màxim de deu. Amb la qüestió del dinar també hi han sortit perdent els nens que participen en els casals d’estiu, almenys pel que fa al Roc Alabern, on aquest any el menjar és precuinat, a diferència d’edicions anteriors, amb cuiner propi al centre.

Quant a la xifra de nens i adolescents que participen en el casal d’estiu del Roc Alabern -d’entre 3 i 15 anys-, aquesta ha baixat principalment per la por dels pares a contagis, que prefereixen, els que poden, tenir els fills a casa. Així, aquest any hi ha prop de cent participants, enfront dels dos-cents de l’any passat. Al casal d’estiu de Les Aimerigues hi ha entre 20 i 30 nens. “I coneixem esplais -diu Clàudia Martín- que no han pogut fer casals perquè no han arribat a la quota”.

Al casal d’estiu també impulsat per l’Ajuntament que el centre d’esplai La Fera està realitzant a l’Escola Abat Marcet hi ha 73 nens d’entre 3 i 12 anys, una xifra “lleugerament inferior” a la de l’any passat, afirma el director de l’esplai, Miquel Berga, i afegeix que el nombre d’usuaris pràcticament s’ha mantingut perquè aquest any “alguns dels habituals no han vingut, però en canvi hi ha molts nens derivats dels Serveis Socials de l’Ajuntament”. A aquest casal hi ha 18 monitors.

Sobre com està resultant aquest any l’experiència -l’esplai fa més de cinc anys fent casals d’estiu a aquesta escola-, Berga diu que “la situació és estranya, però ho estem vivint amb una relativa normalitat”. “De fet -matisa- van ser més estressants els preparatius, perquè es va haver de fer tot a correcuita, ja que la decisió de permetre els casals es va prendre a última hora”.

No hi ha problemes, explica Bega, per portar a terme les activitats amb les mesures de seguretat corresponents perquè l’escola és molt gran i té tres patis. Dit això, el director de l’Esplai La Fera adverteix que “la realitat supera els protocols i veiem que per a molts nens és insostenible portar les mascaretes al pati amb tanta calor, que pot ser fins i tot contraproduent”. “Per això -continua- fem activitats orientades i dissenyades per no portar mascareta”.

La regidora de Joventut, Ona Martínez, va explicar ahir que aquest estiu hi ha unes 2.800 places ja cobertes (comptabilitzant els casals que impulsen les Ampes i que estan subvencionats per l’Ajuntament), enfront de les dues mil de l’estiu passat. L’augment de la xifra s’explica perquè hi ha més oferta (s’amplien els casals a l’agost i es recuperen al setembre, que no hi havia) i perquè aquests anys s’han derivat des dels Serveis Socials municipals “molts nens que no són usuaris habituals d’aquest servei”, destaca la regidora.

“La idea ha estat donar la màxima cobertura possible perquè després de tres mesos de confinament era impensable que hi haguera casals d’estiu”, assegura Martínez, que adverteix que també s’ha fet una inversió important en recursos (mascaretes, neteja d’instal·lacions…).

Així, aquesta edició l’Ajuntament ha destinat 392 mil euros als casals d’estiu municipals, enfront dels 243.500 de 2019. Per mesos, aquest juliol s’estan portant a terme 33 casals municipals o subvencionats pel Consistori, que gestionen 17 entitats de lleure; a l’agost hi haurà 15 i 12 entitats; i al setembre, set casals que portaran cinc entitats. Amb relació als espais, l’Ajuntament fa servir 34 equipaments: 18 escoles, cinc instituts, una escola concertada i deu locals municipals i d’entitats.

L’Ajuntament, amb unes 2.800 places, ha volgut donar la màxima cobertura possible, amb un nombre important aquest any de nens derivats dels Serveis Socials municipals

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top