Publicitat
Terrassa

I ara les rates

José estava assegut en el sofà, veient la tele, a les quatre de la tarda. De sobte, va albirar una ombra en les escales que condueixen a la terrassa des del menjador. Sort que la porta estava tancada, perquè a vegades la família la deixa oberta per si al gos li ve de gust pujar al terrat. Però l’ombra no era una ombra. Era una rata que va pujar un esglaó, va ensumar l’ambient i va tornar a baixar com si se sabés sorpresa. I es va ficar en el forat d’un desguàs. I va desaparèixer. Això va ser fa un parell de setmanes. El gos a penes puja a la terrassa perquè els seus amos no obren la porta, per si de cas.

José és veí del barri Sant Pere Nord i mai havia vist una rata a casa seva, on viu des de fa cinquanta anys. Ni la seva veïna, resident en el mateix carrer, a uns 200 metres, que va veure una rata en el seu pis, un segon.

Hi ha més rates als carrers en els últims mesos i aquest fenomen té a veure amb la pandèmia, i sobretot amb el confinament, amb la menor activitat humana als carrers i amb la disminució de restes de menjar en el subsòl: amb la mancança alimentosa, els rosegadors i altres animals es busquen la vida traspassant les fronteres que abans no depassaven.

La fam
Pel que sembla, el tancament de bars i restaurants durant més d’un mes ha aixecat en armes a les rates, que per fam s’han vist impel·lides a emigrar, a fer un pas més i un altre, i sortir a la superfície amb més freqüència que abans, per a procurar-se alguna cosa que emportar-se a la boca. Busquen esquerdes, engrandeixen els forats que poden engrandir, estan famolenques. Fa uns mesos, quan estava implantat el confinament general, l’Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambienta (ANECPLA) va alertar de l’increment de plagues de rosegadors (també de mosquits i paneroles), a causa de l’escassetat d’aliment i desaprofitaments on abans sí que n’hi havia. La disminució de la presència humana als carrers també afavoria la sortida dels rosegadors a la superfície.

Ana María es va emportar un esglai superlatiu quan va veure una rata “de gran com un conill” en els voltants del seu bar. El rosegador, de considerables dimensions, anava i venia, rondava d’un costat a un altre, visitant els voltants d’un contenidor, passant després a un altre, semblava que volia entrar en el local. Ana María va tancar la porta de l’establiment i així la va mantenir durant dies quan no entrava cap client. Entre la carretera de Matadepera i el carrer del Consell de Cent els veïns de la zona han vist en els últims dies diverses rates camí dels contenidors de residus (alguns, desbordats) des dels seus caus situats en els embornals.

L’Ajuntament admet que la presència de rosegadors a la ciutat s’ha vist alterada a causa del confinament. Dos factors han afavorit que rates i ratolins ampliïn el seu camp d’acció: la reducció dràstica de l’activitat de maig a juny i la disminució, durant aquest període, “de les actuacions de manteniment que habitualment durien a terme els serveis municipals”. L’àrea d’Urbanisme i Sostenibilitat ha detectat rosegadors en zones de Terrassa on abans no eren freqüents.

Vista la situació, Urbanisme assegura que ha potenciat el treball coordinat amb el Servei de Gestió de l’Espai Públic “per identificar possibles caus a zones verds o per fer desbrossades estratègiques que facilitin la intervenció de l’empresa de control de plagues”. El Consistori ha incorporat, en el seu Pla de Xoc per a la Reactivació de Terrassa, una sol·licitud d’un pla d’ocupació del SOC que incrementi l’actual capacitat d’inspecció i control en els programes de lluita contra les plagues urbanes. Aquest pla estaria format per tres treballadors.

Activitat inspectora
Durant l’anterior estat d’alarma, el govern municipal va donar continuïtat a tots els contractes subscrits per Medi Ambient per a la gestió de plagues, encara que durant el confinament més dur es va reduir el nombre d’intervencions.

Al maig, el servei de Protecció de la Salut va reprendre la seva activitat inspectora i, segons la regidoria d’Urbanisme, “es va anar recuperant la normalitat en el control i en la planificació”. L’administració local afirma que les accions de control han augmentat des de l’estiu i fins a finals d’any. Els contractes en vigor amb les empreses són anuals. Durante tot el 2019, i fins el 10 de setembre d’enguany, el Consistori ha rebut 1.024 avisos per rates: 602 alertes van ser al 2019 i 422, en poc mes de vuit mesos del 2020.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top