Publicitat
Terrassa

Resistència a treure’s les mascaretes

Molts terrassencs són encara reacis a destapar-se la cara

Una imatge del carrer de la Font Vella d'aquesta setmana / Nebridi Aróztegui

Quan el Govern va fer oficial el que molts metges i epidemiòlegs portaven dies demanant, que no calgués dur mascareta en espais exteriors si es podia garantir la distància de seguretat de metre i mig, molts terrassencs ho van viure com un alleujament, com una espècie de principi de la fi de la pandèmia de la Covid-19, un malson que ens persegueix des de fa 15 mesos.

L’ésser humà, però, acostuma a ser reticent al canvi. I el que molts pensaven que seria una destapada general, menys dies després s’ha convertit en una marxa enrere tèbia, poruga i gens generalitzada. La por a una possible infecció o simplement el costum fa que els terrassencs segueixin utilitzant la mascareta quan caminen pel carrer.

El fet de treure’s o no la mascareta o, simplement el fet de seguir escrupolosament o no els consells dels experts i les autoritats, té un gran component psicològic. Depèn de cada persona. La psicoterapeuta terrassenca Cristina Gómez veu cada dia des de la seva consulta com les vides dels seus pacients es veuen cada cop més afectades per la pandèmia.

Bellugar-se en la incertesa
Òbviament, la majoria de les seves consultes no estan vinculades a la pandèmia o a l’ús de la mascareta, però sí que aquesta és una derivada recurrent de les mateixes des del mes de març de l’any passat. “Hem hagut d’aprendre a bellugar-nos en la incertesa”, assenyala aquesta psicòloga especialitzada en teràpia breu estratègica.

Cristina Gómez entén que hi hagi diferents reaccions pel que fa a l’ús de la mascareta. “Cada persona és un món. Hem d’entendre que hi ha hagut moltes informacions, de vegades contradictòries. Quan va començar tot, recordo que la gent se t’apartava pel carrer. Venim de l’apocalipsi. En la mesura que hem anat coneixent, tenint informació, hem anat canviant”, assenyala. I afegeix: “Quan tot era desconegut, ens vam acollir a les mesures més dràstiques. Com més hem anat sabent com es comportava el virus, hi ha mesures que ja no cal dur a terme. Ara, igual que no cal netejar tota la compra, tampoc no cal dur la mascareta sempre posada a fora si podem mantenir la distància”.

CHELO GARCÍA
Metgessa malalties infeccioses

És segur anar pel carrer sense mascareta?
Ho és sempre que complim amb totes les mesures, fonamentalment mantenir la distància social d’un metre i mig i no oblidar-nos de la higiene de mans. En espais interiors, la mascareta segueix sent innegociable.

Per què molta gent és encara reticent a treure-se-la?
Tots hem actuat amb molta prudència. I seguim fent-ho. Hem passat per mesos molt durs i a tots ens costa molt fer el pas de treure’ns la mascareta. Ara podem fer-ho en espais oberts, sempre que no hi hagi molta gent.

Però l’hem de dur sempre al damunt.
Evidentment. Quan entrem a botigues i comerços, òbviament, ens l’hem de posar.

Diria que les autoritats s’han precipitat amb aquesta mesura?
Els metges estem a l’altra banda de la barrera. Sempre anem amb molt de compte. Però entenc que aquesta era una decisió que en un moment o altre s’havia de prendre. Les xifres no són tan dolentes com fa quatre mesos i això ha permès que es puguin treure les mascaretes en espais exteriors, però sempre observant la resta de mesures.

Vostè és metgessa de malalties infeccioses de l’Hospital de Terrassa. En quina situació es troben?
Les dades ens fan ser molt optimistes. A l’Hospital de Terrassa tenim només una persona ingressada a l’UCI i cinc a planta. Són xifres molt baixes tenint en compte per tot el que hem passat, que ha estat esfereïdor.

Per què la gent no es treu la mascareta?
Suposo que ho tenim ja molt integrat.

Vostè la porta pel carrer?
Sí. La porto tant a la feina com pel carrer. Només me la trec si estic a la muntanya.

CRISTINA GÓMEZ
Psioterapeuta

És positiu flexibilitzar les mesures anticovid com l’ús de les mascaretes?
Evidentment. Ens hem d’anar adaptant. No podem actuar igual que el primer dia.

Alguns li dirien que tota precaució és poca.
En medicina no existeix el risc zero. Cal ser prudents. Les normes i la comoditat costen de casar moltes vegades.

La gent encara té por?
Hi ha moltes contradiccions. La mesura de la mascareta ha coincidit amb els focus de Mallorca. I això no dona percepció de seguretat a la gent.

Què hem de fer, doncs?
Ens podem treure la mascareta a l’exterior, però cal continuar prenent les mesures de sempre. Si trobem algú pel carrer, cal posar-se la mascareta.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top