Publicitat
Terrassa

Bicis elèctriques per vigilar l’Anella Verda

Terrassa demana també la cessió de vehicles usats de Bombers

Ciclista al Parc Agroforestal de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Se’ls pot veure en punts crucials i estratègics de la perifèria boscosa de Terrassa, alerta, controlant si apareix a prop o al lluny algun punt de foc, alguna fumera sospitosa. O informant usuaris de l’entorn natural, o detectant focus de brutícia. Van en vehicles tot terreny però en breu ho faran (també) en bicicletes elèctriques de muntanya, perquè l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa, a través de l’àrea municipal de Protecció Civil, s’aprovisionarà d’aquests vehicles de dues rodes per materialitzar un projecte de prevenció que havia optat a un premi de la Diputació. Les bicis comptaran amb una equipació especial i la intenció dels impulsors del projecte és que alguns dels voluntaris portin mesuradors de qualitat de l’aire.

Les bicis elèctriques seran dues en una primera tanda que Protecció Civil, l’ADF de Terrassa i l’empresa subministradora, amb la qual s’ha arribat a un conveni de col·laboració, presentaran en unes setmanes, segurament a principis de setembre. Però la intenció és que la flota d’aquests vehicles s’ampliï en pròximes convocatòries per donar continuïtat a un pla que va ser aprovat fa mesos en junta de portaveus municipals i va rebre suport en forma de moció en el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

L’ADF havia sol·licitat tirar endavant una iniciativa així i l’Ajuntament va veure la proposta amb bons ulls, però va demanar assegurar les garanties que els vehicles eren aptes per a una tasca com aquella: la vigilància d’un territori com l’Anella Verda, el sant i senya de Terrassa pel que fa al seu admirat entorn natural.

La implicació del Consistori és màxima en aquests aspectes, encara que els voluntaris siguin això, voluntaris, ¡ i l’ADF sigui una entitat de propietaris sense afany de lucre en la qual els voluntaris hi estan integrats. L’alcalde, Jordi Ballart, de fet, és el president de l’ADF-Voluntaris Forestals, associació nascuda l’any 1986.

 

Informació

El pla “Vigilàncies i sensibilització a l’Anella Verda amb vehicles elèctrics”, un projecte d’informació i conscienciació “per a la prevenció dels incendis forestals”, estava previst per al 2020 en forma de prova pilot, però la irrupció de la pandèmia va paralitzar el programa. Malgrat els obstacles, els impulsors del projecte van seguir endavant i el programa va anar prenent forma i es va substanciar en un informe. I els agents involucrats van decidir presentar el projecte a la convocatòria del 2020 dels Premis de Prevenció d’Incendis Forestals, organitzats per la Diputació de Barcelona . Va quedar finalista, però no va guanyar. El premi era d’11.000 euros. No va obtenir, doncs, la subvenció buscada, i Protecció Civil i l’agrupació van seguir porfiedejant per aconseguir recursos i tirar endavant la iniciativa enguany.

El projecte que va optar al premi provincial recordava els antecedents: Terrassa “disposa d’un entorn privilegiat”, el qual s’està potenciant des de l’Ajuntament amb l’Anella verda “per fer accesible a la ciutadania la zona periurbana de la ciutat”. Alguns sectors dels voltants de Terrassa són relativament plans “o amb poca pendent”, el que converteix aquesta mena de circumferència exterior verda de la localitat en un destí molt accessible per a famílies amb nens que transiten a peu o en bicicleta.

Sobre el terreny

Sumant els factors, l’ADF i Protecció Civil van concloure la necessitat de desenvolupar un servei de vigilància amb bicis elèctriques. Els motius eren diversos i argumentats: disposar de més vehicles permetia augmentar el número de voluntaris sobre el terreny i la cobertura de més territori podia permetre “una detecció i intervenció més àgil i eficaç” de les incidències.

Una altra raó: “Les zones per on es mouen les bicis estan molt concorregudes. Es realitzaran tasques de senbilització vers els incendis forestals. Conjuntament amb Medi Ambient es distribuiran planells de la zona, així com informació de la flora i la fauna”. La relació amb els usuaris dels camps o els boscos seria més directa i seria més directa també “la capacitat de detecció i trasllat al servei pertinent” dels abocaments o qualsevol incidència que afectés a camins o infraestructures. Uns aparells instal·lats en els vehicles permetran mesurar la qualitat de l’aire per saber “quin nivell de contaminació hi ha a la zona periurbana”.

La iniciativa contemplava en un principi l’adquisició de quatre bicicletes elèctriques de muntanya per tenir la possibilitat d’establir binomis, parelles de voluntaris. Les unitats estaran coordinades amb la resta d’unitats de l’agrupació mitjançant aplicacions tecnològiques. Bona part dels vigilants estaven interessats en formar part del projecte. Es donava per fet que sabien anar en bici, però tot i això l’ADF pensava contactar amb clubs ciclistes de Terrassa per impartir formació. En breu, els usuaris de l’Anella Verda de Terrassa, de la serra de Santa Magdalena o Torrebonica o la Betzuca, veuran voluntaris forestales patrullant camins i boscos en bicicletes elèctriques de muntanya.

Bombers

Dotació de Bombers de la Generalitat

La posada en marxa del programa de dotació de bicicletes elèctriques coincideix en el temps amb un altre projecte municipal i de l’ADF de renovació del parc mòbil. Coincideix en el temps, però no és mera coincidència, resultat de l’atzar, sinó fruit d’un treball de llarg recorregut amb dos flancs: l’obtenció d’un vehicle nou, gràcies a la col·laboració d’una empresa egarenca, i la petició a la Generalitat de traspassar a Terrassa vehicles del cos de Bombers que siguin descartats per a aquest servei però puguin ser funcionals per a entitats com la dels voluntaris forestals.

La primera iniciativa està a punt de fer-se realitat mitjançant un conveni amb una empresa local, que subministrarà a l’ADF una “pick-up” nova que ampliarà una flota de vehicles composada actualment per quatre cotxes: tres amb cuba per tasques d’extinció i un de transports.

L’altre projecte encara es troba en estat embrionari i, en última instància, dependrà de la Generalitat. La sol·licitud de cessió de vehicles va ser debatuda a l’últim ple municipal del curs, el de juliol, i tots els grups polítics van aprovar la moció per unanimitat: l’Ajuntament de Terrassa demanarà al Govern la cessió d’aquellls vehicles del servei de Bombers, tant del parc de Terrassa com d’altres instal·lacions, que ja no serveixin pels treballs diaris dels efectius del cos d’emergències però encara tinguin vida operativa.

La proposta del govern municipal demana a la Generalitat que no desballesti aquests aparells sobrants, ni els vengui, si encara poden ser útils, sempre que es garanteixi la seva seguretat. L’àrea municipal de Protecció Civil creu que aquesta iniciativa és una bona oportunitat per renovar el parc mòbil de les agrupacions de defensa forestal, no només de Terrassa sinó d’altres municipis de la comarca. Per això, la moció inclou el trasllat de la petició a la Generalitat però també als consistoris del Vallès Occidental i a la federació d’agrupacions de defensa forestal.

 

Patrimoni

La gestió amb l’administració autonòmica s’ha de dur a terme amb la Direcció General del Patrimoni, que és l’organisme que té la titularitat de la flota de vehicles i que pot prendre les resolucions sobre el seu reaprofitament.

La tasca principal dels voluntaris forestals és la vigilància i la prevenció d’incendis, però el grup també actua en primeres intervencions i reforça accions dels bombers en l’extinció de focs en cas de necessitat. Enguany, membres de l’ADF de Terrassa han participar en treballs d’extinció d’incendis en la perifèria de la ciutat. La incorporació de nous vehicles, vells o nous, però en bones condicions, ampliaria la seva capacitat de prevenció i acció.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Bicis elèctriques per vigilar l’Anella Verda
To Top