Publicitat
Terrassa

Jardins egarencs, joies del turisme de proximitat

Terrassencs i forans han gaudit de visitar els jardins de la Masia Freixa, la Casa Alegre i el Parc de Vallparadís en un agost amb gran protagonisme del turisme de proximitat

Els assistents a la ruta observen l'escultura de Sant Jordi de Donatello, als jardins de la Masia Freixa/ Lluís Clotet

Jardins amb història

Arribat el calorós mes d’agost, comença la partida de molts terrassencs i terrassenques cap a les segones residències o paradisos escollits per les vacances estivals. Ara bé, amb la incertesa de la pandèmia i les restriccions que s’imposen per viatjar, l’estiu d’enguany es farceix de gent que prefereix gaudir del turisme de proximitat i les ofertes culturals i històriques que brinda Terrassa. La nostra ciutat no només és la joia del modernisme, sinó que amaga a cada racó un bocí d’història per descobrir que ens permet explorar el passat per entendre el present dels carrers i jardins pels que passegem diàriament, protagonistes de la ruta turística d’avui.

Jardins amb història és el nom que acompanya el recorregut que organitza Terrassa Turisme i que té com a objectiu explorar els espais verds més apreciats de la ciutat, entre els quals destaquen els jardins noucentistes de la Masia Freixa, tret de sortida de la ruta, l’aura romàntica dels jardins de la Casa Alegre, oberta enguany durant el mes d’agost per primer cop, i el grandiós espai natural que ofereix el Parc de Vallparadís, un dels pulmons verds de la ciutat.

La ruta no només ha atret nadius i habitants de Terrassa afamats per conèixer més sobre la seva ciutat d’origen, sinó també forans que han vingut des de tota l’àrea metropolitana, encuriosits per descobrir la història dels jardins. L’Eduard i la Trini són una parella anciana veïna de Sabadell que ha assistit en més d’una ocasió a les diferents rutes turístiques organitzades per la ciutat, i que han quedat enamorats pel seu passat històric: “Hem vingut moltes vegades a Terrassa perquè té molta oferta cultural, i ja fa temps que volíem conèixer els seus jardins. Em sembla molt important que la ciutat tingui jardins, que es conservin els que hi ha i que se’n posin més” ha afirmat la Trini.

Amb les mateixes ganes d’explorar els misteris del teixit verd i florit que envolta els tres enclavaments naturals de la visita d’avui, en Paco i l’Anna, parella veïna de Ripollet, s’han decantat per explorar la zona pel boca orella dels seus amics de Terrassa, també presents a la ruta: “M’agrada molt Terrassa, sempre que tinc un dia de festa m’escapo i vinc a visitar la ciutat. El meu lloc preferit és la Casa Alegre i els seus jardins” ha comentat l’Anna, i el seu marit Paco ha estat d’acord en la seva passió: “Nosaltres hem estat sempre de jardins. Quan érem nuvis solíem passejar pels jardins de Barcelona. Ara explorem els de Terrassa”, alhora que realçava “la bellesa i immensitat del Parc de Vallparadís”, el seu indret predilecte de la ciutat egarenca.

La ruta serveix per posar en valor tots els elements històrics de la ciutat. Ha costat molt, però, que els jardins s’identifiquin com a mostra artística, perquè no en tenim gaire documentació. El centre de les investigacions sempre sol ser els edificis” ha explicat la Sílvia Comellas, guia turística de la ruta. Els tres jardins explorats tenen una vinculació directa amb la burgesia de diferents èpoques, que recorden quan Terrassa va fer un canvi de mentalitat i va deixar enrere la fama de ciutat fabril per remodelar-se i enjardinar-se, a finals del segle XIX i principis del segle XX.

Un element definitori dels jardins de la Masia Freixa és l’escenografia que crea la disposició de les escultures, peces arquitectòniques i la situació escollida per la plantació de 300 variants d’arbres, flors i arbustos. L’ornamentació de pedra fa referència al noucentisme, que alhora es basava en escultures pròpies de l’època clàssica, com Sant Jordi de Donatello, que dóna nom al Parc de Sant Jordi, o la mostra del lleó marí de l’estany dels jardins, obra d’Enric Monjo.

Els visitants de la ruta, tant de Terrassa com forans, s’han entretingut a fer acurades fotografies sobre la masia, obra arquitectònica del reconegut arquitecte amb gran presència a Terrassa Lluís Muncunill i Parellada, autor també del disseny de molts edificis emblemàtics de la ciutat, com la Casa Puigarnau i l’Ajuntament de Terrassa. Lluís Rambla, egarenc assistent a la ruta i gran admirador de Muncunill, coneixia les obres arquitectòniques de l’autor al peu de la lletra, però desconeixia la història dels jardins que adornaven els edificis que l’artista havia dissenyat: “Em conec els jardins perquè hi solc passejar, però volia conèixer qui eren els autors dels dissenys i quan es van fer. Tota l’arquitectura de Muncunill és digna de gran apreciació i l’entorn de la Masia Freixa està molt imbricat a ell, però els jardins són tot un misteri per a mi”.

Toc de romanticisme històric

Pels amants del romanticisme històric, la Casa Alegre ha ofert el toc poètic a la ruta, amb els seus 3200 metres quadrats de jardins arrecerats i la gruta de la cascada, conformant una aura misteriosa que ha enamorat als visitants. Els jardins simbolitzaven un espai d’ostentació molt vinculat a la casa on la família Alegre, antiga propietària benestant de la Casa Alegre, organitzava nombrosos actes per atraure gent de tot arreu als seus jardins. “Són espais naturals que ens parlen d’història, de com era la ciutat i com és ara. És vital preservar-los” ha afirmat Sílvia Comellas, mentre explicava la història dels Alegre i els assistents preguntaven dubtes, encuriosits.

Jaciments plens d’història

El Parc de Vallparadís és la mostra més actual dels tres jardins visitants durant la ruta. No només ofereix 400.000 metres quadrats d’espai natural ideal per passejar, fer exercici i respirar aire pur, sinó que a més guarda un tresor a la vista de tothom que el visita, però que gairebé ningú coneix: el jaciment de Can Guardiola, compost per ossos de la fauna habitant de la zona fa un milió d’anys. Guineus, llops, porcs senglars i altres animals típics de bosc, a més d’hipopòtams i elefants arrossegats de Matadepera per fortes riuades que els van portar fins al torrent de Vallparadís.

A més, a l’àrea de Vallparadís Estació s’hi amagaven unes 30 mil restes paleontològiques crucials per la història, que estan sent explorades actualment: les primeres evidències d’ocupació humana a la zona, que daten de les més antigues d’Europa. “Hem d’estar molt orgullosos d’aquest jaciment per la seva qualitat i magnitud, que composen una representació de la dieta i mode de vida d’aquestes primeres comunitats” ha comentat Comellas, davant l’expectació de tots els assistents.

Després de recórrer els jardins d’història de Terrassa, la ruta ha posat punt i final a les Hortes dels Frares de Vallparadís, vinculat amb el convent de pares franciscans. Tant terrassencs com forans han marxat a casa seva assaborint el plaer d’haver conegut més a fons la història que envolta els jardins de la nostra ciutat. “La visita ha superat les nostres expectatives. Descobrir el jaciments històric tan important i més gran d’Europa és el que més ens ha sorprès. No tenim prou consciència que a Terrassa tenim autèntiques joies. Mirar la ciutat amb ulls de turista és molt diferent, és posar-la en valor. Crea una sensació de gran orgull ciutadà, d’estar content d’on vius” ha declarat la Montse Rodríguez, egarenca assistent a la ruta.

Gran èxit del turisme terrassenc

La ruta dels Jardins amb història ha estat tot un èxit, ja que ha acollit el nombre màxim de persones permeses per grup des de les restriccions imposades per la COVID 19, que estableixen el límit entre 12 i 13 persones, apart d’exigir que es respecti la distància de seguretat reglamentària. A més, no ha estat l’únic recorregut turístic que ha organitzat Terrassa Turisme que ha arribat al nombre màxim d’assistents inscrits: la visita cultural per la Seu d’Ègara, del 21 d’agost, també està plena, així com la ruta “Mirades des de les alçades”, del 28 d’agost, que actualment té llista d’espera. “Terrassa, l’aventura del temps”, recorregut pel Parc de Vallparadís planejat per setembre i pensat especialment per a famílies, està a punt d’assolir el límit màxim d’assistents.

La Rut, treballadora de l’Oficina de Turisme de Terrassa, està molt satisfeta amb aquesta bona rebuda d’enguany: “És el primer cop que tenim tanta gent demanant per assistir a les rutes turístiques que organitzem. El 2019, abans de l’arribada de la COVID 19, havíem de cancel·lar en moltes ocasions rutes per què no s’assolia al nombre mínim d’assistents, i en canvi ara estem a vessar, i amb gent amb llista d’espera. Estem molt contents que la gent triï conèixer el que té a prop, perquè així es fomenta el turisme de proximitat”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top