Publicitat
Terrassa

Els animalistes gestionaran el CAAD

El canvi de model apartarà la emprea pública Eco-Equip de la direcció, que passarà a mans d’una protectora

Una voluntària passeja un dels gossos del CAAD./Alberto Tallón

Terrassa seguirà l’exemple de municipis com Mataró o Sabadell i deixarà la gestió del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) en mans d’una entitat animalista. Fins ara, l’empresa municipal Eco-Equip assumia les tasques del refugi d’animals amb un equip de 10 persones que han administrat l’equipament des de la seva creació. En els mesos vinents, la implantació d’un nou model de gestió inspirat en el benestar animal capgirarà el funcionament de la gossera i ho farà de la mà de les protectores.

El 27 de setembre, la comissió d’estudi que elabora l’informe del nou model de gestió mantindrà la darrera reunió per enllestir el projecte. Ahir, Noel Duque, regidor de Benestar Animal, anunciava la voluntat municipal de “treure a concurs la gestió del CAAD perquè una entitat animalista amb experiència contribueixi a la implantació del nou model, gestioni el CAAD, els voluntaris i les adopcions”. La protectora “se subrogarà la plantilla del CAAD i respectarà les seves condicions de treball”.

Les candidates hauran de presentar un projecte de gestió que respecti els principis del nou model, que vol fer del refugi un centre de transició, on es treballi amb anticipació l’acollida i l’adopció per escurçar el temps d’estada, eliminant les gàbies i substituint-les per casetes i en lluita contra l’estigma del gos perillós. El nou CAAD serà un centre que treballarà de la mà de les entitats animalistes i que incorporarà els voluntaris al seu pla de treball.

Duque recorda que fins ara només un grup reduït de voluntaris tenia accés al centre. “Això s’ha d’acabar. Tenim 80 persones voluntàries disposades a col·laborar i volem que hi siguin presents i que juguin un paper en el canvi amb les seves propostes.”

Al nou CAAD els voluntaris podran “passejar els animals i jugar un paper actiu en les adopcions”. Duque planteja la creació d’un equip que atengui les famílies, faci treball d’acompanyament en l’arribada de l’animal a casa i de seguiment per facilitar-ne l’adaptació. “També podran oferir assessorament en tasques com l’ensinistrament. Són gestos que poden ajudar les famílies i evitar devolucions.”

Al nou CAAD augmentaran els serveis destinats a donar suport “a les famílies que se’ls fa un món tenir un gos a casa”, també en situacions complexes i de tensió per als animals com les onades de fred o calor.

Duque insisteix que l’operativa del CAAD ha de canviar, també en la política de recollida d’animals en la via pública. “Fins ara ho fa una empresa externa, que actua quan la Policia Municipal li fa arribar l’avís de la ciutadania.” La regidoria vol que aquesta tasca la porti a terme “una empresa local sense afany de lucre”.

Sobre les sancions que s’apliquen als propietaris que perden un animal, amb què es pretén cobrir el cost de la recerca i de l’entrega, Duque diu que “no s’hauria de penalitzar algú que ha extraviat un gat o un gos. Un animal no és un cotxe que retira la grua”.

La licitació del servei comportarà la subrogació de l’equip i les condicions laborals dels professionals

A Terrassa, les adopcions augmenten, però no són suficients perquè al CAAD continuen registrant més de mil entrades de gossos i gats cada any. La regidoria creu urgent incorporar “noves sensibilitats” que renovin la dinàmica de funcionament i contribueixin també a capgirar la situació amb campanyes de sensibilització i de presa de consciència sobre el benestar animal.

Més econòmic
L’informe que elabora el grup de treball sobre el nou model de gestió incorpora també l’argument econòmic com a aval per a l’entrada d’una protectora a la gestió del CAAD. Després d’analitzar les experiències d’altres municipis, la regidoria de Benestar Animal sosté que “el nou model aporta valor afegit i surt més barat”.

A Sabadell, l’agost de 2020 l’Ajuntament treia a licitació el nou contracte del refugi, gestionat per la Lliga Protectora d’Animals de Sabadell. El valor de l’adjudicació es va estimar en 299.977,74 euros l’any.

El regidor de Benestar Animal, Noel Duque, vol implantar amb celeritat el canvi de model en la gestió del CAAD. Una mesura que, afirma, aportarà “valor afegit i surt més econòmica”

La modernització del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics de Terrassa és el projecte líder de la regidoria de Benestar Animal, de nova creació aquest mandat. La cartera, liderada per Noel Duque, s’ha revelat com una plataforma de projecció de l’executiu municipal, especialment en xarxes socials.

La presa de consciència sobre el maltractament animal creix i, amb ella, la sensibilitat per la defensa, la protecció dels animals i el sentit crític amb les formes tradicionals de gestió de les gosseres públiques i privades. El resultat és la implicació activa dels col·lectius i les entitats que treballen en l’àmbit del benestar animal en el projecte de nova gestió del CAAD de Terrassa.

El millor exemple és la campanya que el passat Nadal van fer els voluntaris per a la recollida de mantes i joguines per als animals del CAAD, coincidint amb les baixes temperatures. Milers de productes com roba, llits i sobretot mantes van arribar al CAAD.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els animalistes gestionaran el CAAD
To Top