Publicitat
Terrassa

Coneixes el tren Granota? Ja escalfa motors a la via

FGC tanca aquests dies la formació dels maquinistes que conduiran l’històric tren pel Vallès

Luís Rentero i Ricard Duran, passat i pressent de l’històric tren Granota / fotos Lluís Clotet

Primer pas, tirar de la corda per apujar el pantògraf i connectar el tren a la catenària, Segon, olorar i escoltar el fre, confirmant que les sapates no el bloquegen, i tercer, agafar fort la maneta i accelerar.

Un seguit d’automatismes marquen la conducció del tren Granota en el seu primer viatge en proves per la via vallesana. El trajecte es fa de matinada, quan els trens regulars no circulen. I pel tram Rubí -Sant Cugat, aprofitant una ruta lliure de maquinària.

A la màquina, l’egarenc Ricard Duran condueix amb només 22 anys l’històric vehicle. Acompanyat del seu formador, és el protagonista del primer desplaçament en proves del tren Granota, abans que el vehicle torni a la via per convidar els terrassencs a fer un viatge al passat.

Els antics maquinistes del Granota diuen que a la cabina cal afinar l’oída i l’olfacte per detectar qualsevol alerta

Aquesta tardor, Ferrocarrils tornarà a posar en servei l’històric Granota els caps de setmana. Completament restaurat, amb els seients originals de primera classe -tapissats en vellut verd- i segona -de fusta- i calefacció sota els seients. Caldrà reservar plaça i pagar un preu simbòlic per fer el trajecte d’anada i tornada, que serà entre Terrassa i Les Planes.

FGC no ha tancat encara el calendari de circulació del Granota per la S-1 i la S-2, una data que, diu, concretarà aviat, La iniciativa forma part de l’Estratègia del Patrimoni Històric de la companyia catalana, que vol posar en marxa un tren clàssic a cadascuna de les seves línies.

Mil·lennis al comandament
Ferrocarrils tanca aquests dies la formació dels maquinistes que pilotaran el Granota els mesos vinents. La companyia ha fet una crida entre els seus més de 200 conductors i 9, gairebé tots maquinistes de nova fornada, s’han ofert per conduir l’emblemàtic comboi. El curs tè 56 hores de teoria i 48 de pràctiques. Molt més del que van rebre els maquinistes que els anys 40 conduïen els primers models del Granota per la via vallesana. “Molts eren nouvinguts, gent humil i molt professional”, expliquen a FGC.

FGC ha fet una crida entre els seus 200 maquinistes i 9 s’han ofert a conduir el tren històric. Tots són joves

Ferrocarrils ha tirat dels tècnics més veterans per formar la nova generació al volant de la sèrie 400. Entre ells, el Lluís Rentero, que el 1992 es va incorporar com a cap de tren al Granota, i Lluís Gabriel Mesa, que va començar a conduir trens als 22 anys i durant 5 anys va ser maquinista del Granota a la línia del Vallès.

Els docents expliquen que les noves generacions han aprovat “amb nota”. “Ens ha sorprès la seva perícia, perquè són nadius digitals i la conducció del Granota és molt manual i intuïtiva”, expliquen. Els professors insisteixen que “és molt més fàcil per un conductor veterà adaptar-se als vehicles nous, que per algun que només ha conduït trens moderns, aprendre a pilotar un comboi antic. Abans tu portaves el tren, ara és el tren el que et porta a tu”.

Generacions granota

Amb la tornada de la sèrie 400 a la línia S1 de FGC, un maquinista veterà i un altre 4.0 portaran els agerencs en un viatge al passat.

Ricard Duran , 22 anys: “Seré el primer a conduir el Granota a Terrassa”

En Ricard fa dos anys que comanda trens a Ferrocarrils, on ha estat primer de la promoció en graduar-se com a maquinista i el primer en el curs de formació per a pilotar el tren Granota. És terrassenc i, amb només 22 anys, serà l’encarregat de conduir l’automotor de la sèrie 400 quan torni a la via com a vehicle històric. “Em fa molta il·lusió”, diu el Ricard, que viu com una experiència única el fet de conduir trens de darrera generació -serà el maquinista de la sèrie 115, que incorporarà 15 nous trens a la línia del Vallès­- i vehicles històrics. “Passem d’un vehicle completament automatitzat a un altre on tot funciona manualment”, explica. . Des de petit, el Ricard ha sentit passió pels trens. Ara, serà el pilot d’un viatge al passat a bord del Granota que FGC proposa als terrassencs.

Luis Rentero, 51 anys: “Maquinista i cap de tren som companys especials” 

És maquinista formador -és l’autor del nou manual de conducció del Granota-, un dels veterans de Ferrocarrils i serà al cap de tren dels viatges que farà el Granota des de Terrassa i Sabadell fins a Les Planes. Com els anys 40, ell serà l’encarregat d’obrir portes, comprovar els bitllets, tancar portes i informar el maquinista que tot està correcte per iniciar el trajecte. “Maquinista i cap de tren som companys molt especials -explica- amb complicitat professional i personal”. A la cabina, el Lluís recorda com els estudiants dels anys 90 del segle passat viatjaven “carregats de llibres cap a la Universitat Autònoma de Barcelona. En època d’exàmens, no aixecaven el cap dels manuals i dels apunts”. Quan el Granota torni a la via, els fills d’aquells alumnes pujaran al tren amb tot aquell coneixement a la mà, a un clic del mòbil.

Un munt d’històries “vintage”

Diaris contra el fred. La nevada de 1987. El febrer de 1987 va caure una gran nevada a Catalunya i va marcar temperatures mínimes rècord. El tren, però, no va deixar de funcionar. A la línia de Terrassa, un Granota feia la ruta amb una porta avariada i mig oberta a la cabina del maquinista, que per protegir-se del vent glaçat es va folrar literalment amb diaris de l’època. Els companys no donaven crèdit. Al cotxe, la calefacció escalfava els seients d’un tren ple a vessar.

Multes a 500 pessetes

Per viatjar sense bitllet. Ni T-10 ni T-Mobilitat. Al Granota es pujava amb un bitllet de cartró marró que si no portaves, o bé corresponia a un altre viatge, tenia una sanció de 500 pessetes. Era la sanció els anys 60, que va pujar a les 5 mil als anys 90. Com ara, llavors la multa també es reduïa a la meitat per pagament ràpid. A l’interior del tren, per activar l’alarma la sanció era de 50 a 150 pessetes la primera vegada i 300, la reincidència.

El tren s’espera…

A les 4 de la matinada. Als Granota dels anys 50 i 60, com ara, pujaven els mateixos viatgers cada dia i a la mateixa hora. La diferència amb els trens moderns és que, a primeríssima hora del matí, el maquinista s’esperava si algú arribava tard. “Recordo un forner de La Floresta que a les 4.25 hores no hi era a l’estació com cada dia -explica Lluís Rentero-. Vam esperar uns minuts, i allà i era!”. El gest va evitar una esbroncada a un forn de Barcelona.

Un xoc de trans alliçonador

Sabotatge inesperat. Va passar al Vallès, a la platja de vies d’una estació. Un jove maquinista va estacionar el Granota, sense saber que havia estat sabotejat. Al moment, va veure “estupefacte” com el tren “es desplaçava fins estavellar-se contra un altre. A 11 km/h i la cabina va quedar destrossada”, explica Luís Mesa. El maquinista, avui inspector de grup, diu que l’incident el va fer “prendre conciència de la responsabilitat d’aquesta professió”.

Com un ramat

Empentes per tancar portes. Les imatges dels trens de Sry Lanka, amb viatgers penjant dels combois, no s’allunyen gaire d’alguns episodis del tren Granota en horari punta. Els funcionaris de Ferrocarrils recorden els vagons de gom a gom els anys 70 i 80 i “el cap de tren empenyent els viatgers per poder tancar portes”. El problema venia després. “Impossible creuar el cotxe per accionar els avisos al maquinista”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Coneixes el tren Granota? Ja escalfa motors a la via
To Top