Publicitat
Terrassa

L’educació continua després de l’escola

El govern municipal fomenta les activitats extraescolars per combatre les desigualtats d’aprenentatge entre els infants

Infants fent activitats extraescolars artístiques al Casal d'estiu de l'esplai Can Palet / Nebridi Aróztegui
Publicitat

“L’educació ha canviat, i la política educativa de Terrassa canvia per donar les respostes necessàries en la nostra societat actual” ha afirmat Teresa Ciurana,  tinenta d’alcalde de Cicles de la vida i regidora d’Educació, en la roda de premsa d’aquest matí per valorar el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) impulsat el 2004 pel govern municipal per fomentar les activitats extraescolars, i el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE), en marxa des de l’estiu del 2020 per pal·liar amb les desigualtats en terme de recursos dels infants per a seguir correctament les classes virtuals. 

“Terrassa demana un sistema educatiu especialitzat i connectat. El percentatge d’alumnes en risc de fracàs escolar és gairebé sis vegades més alt entre l’alumnat de nivell socioeconòmic baix que entre els estudiants de famílies d’alts ingressos” ha comentat Ciurana. Segons el model Educació 360, que defensa una educació a temps complet, inclús fora de l’aula, hi ha una diferència de fins a 6.000 hores d’aprenentatge entre un infant que fa activitats extraescolars i un que no. Per aquest motiu, el govern municipal ha creat polítiques d’educació que fomenten i amplien la xarxa d’activitats lúdiques, basades en l’esport o l’art i vinculades a la ciutat, perquè tots els alumnes de Terrassa tinguin una oferta més variada i més possibilitats d’expandir el seu aprenentatge i creixement personal.

Des de la creació del PMOE, l’Ajuntament ha dut a terme tallers de reforç escolar, reforç del lideratge i la coordinació dels plans educatius d’entorn, actuacions comunitàries contra l’abandonament escolar, foment de l’orientació d’àmbit comunitari i oportunitats educatives més enllà de l’escola amb un import total de 380.375,45 €. Enguany, la dotació serà de 567.251 €.

Entre els projectes duts a terme seguint el model d’Educació 360 estan en marxa el Passaport Edunauta, que proporciona un passaport on cada infant va apuntant les activitats que fa fora de l’escola i de les que aprèn, el Pla Pilot contra l’absentisme, per combatre les desigualtats especialment tecnològiques a l’aula, un seguit de tallers artístics en el marc del projecte ArtINFUSIONS, diversos tallers artístics per potenciar l’esport i la música com Basket Beat i Projectes musicals per a les escoles, una proposta d’obrir patis d’escoles fora de l’horari de classes, i les activitats del +Estiu, relacionades amb els casals i les colònies d’estiu, així com activitats relacionades amb el cinema i la música. També s’ha fomentat la lectura a través del projecte Lecxit.

Els projectes duts a terme fins ara en el marc del PEE i el PMOE han obtingut molt bons beneficis en el camí educatiu dels infants, per la qual cosa el govern municipal seguirà en la mateixa direcció el curs vinent i impulsarà noves propostes reforçades.

Publicitat

Propostes pel 2021-2022

De cara a l’any vinent, el Departament d’Educació planteja noves propostes: crear un ecosistema educatiu per a la ciutat, la superació del model basat en el reforç escolar i l’aposta per la mentoria social, tant individual com a famílies. En aquesta línia, el govern municipal impulsarà la xarxa STEAM (en anglès Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques), que oferirà programes estables de ciència, tecnologia i robòtica connectats amb activitats i programes fora de l’escola. Paral·lelament, de la mà del Parc Audiovisual, properament es presentarà la Xarxa educativa Audiovisual, que permetrà un treball estable i directe entre els centres educatius i el món audiovisual establert a Terrassa.

A més, s’està gestant un Projecte Educatiu de Ciutat, que connectarà el temps lectiu i no lectiu dels nens i crearà oportunitats educatives que posin l’accent en els itineraris educatius i en potenciar vocacions, amb una mirada de gènere que ajudi a superar els estereotips sobre les professions «masculines» i «femenines».

També es crearà una Infusió de dansa, una nova aliança en la mateixa línia del projecte ArtINFUSIONS, en aquest cas entre l’escola França i La Factoria Cultural, que farà possible que l’alumnat d’aquesta escola pugui fer activitats de dansa amb professionals de primer nivell internacional que cursen el postgrau internacional de dansa. Es potenciaran, a més, classes de flamenc als patis de les escoles, com s’havia fet amb el hip hop.   

Publicitat
L’educació continua després de l’escola
To Top