Publicitat
Terrassa

Per què la Renfe fa tard tan sovint?

La vaga de maquinistes va generar el caos a la xarxa de Rodalies durant uns dies. Els usuaris, però, lamenten que els retards a la R4 són la norma durant tot l’any

Terrassa Estació del Nord, RENFE

Ander Zurimendi

Andana de Terrassa Centre, 7.35 h del matí. Plovia al carrer. Un jove a un altre. “Quan em desperto i veig que cauen quatre gotes, ja sé que faré tard a la feina”. És una constatació del grau de desconfiança que suscita la línia de la R4 entre els usuaris de cada dia. Per que anar a buscar el tren s’ha convertit en una loteria. Segons dades oficials, la puntualitat dels trens a la línia que creua el Vallès és del 90%. O sigui, en el que portem de 2021, un de cada deu trens arriba tard. Al conjunt de les xarxes de Catalunya, la puntualitat puja al 94%.

Tot i així, la sensació d’impuntualitat és més elevada entre els usuaris habituals. I no té a veure amb la vaga de maquinistres: És de tot l’any. I que per la megafonia de les estacions s’escolta sovint l’avís de retards: Els trens de la R4 circulen fora del seu horari habitual. Especialment, a la tarda. I és que la xarxa ferroviària acostuma a arrencar el dia amb puntualitat i és amb el pas de les hores que va patint incidències (i afegint els consegüents retards). No és gaire diferent del funcionament d’un aeroport, on els retards també es concentren entre la tarda i el vespre.

Tanmateix, per quin motiu fa tard Rodalies, tan sovint? Segons explicacions oficials facilitades pel portaveu de l’operador, la causa principal aquest estiu han estat els “actes vandàlics” relacionats amb els grafitis. I és que, per aconseguir dibuixar les parets exteriors dels combois, “els grafiters que van dins del tren aconsegueixen aturar-ho tot estirant de l’aparell d’alarma”, apunten. “Ho fan en un punt concret del recorregut pactat amb altres grafiters, que els esperen a l’exterior”, afegeixen.

Quan els de l’interior activen l’emergència, el tren s’atura automàticament. I és quan -aparentment- es baixen del tren, s’ajunten amb els companys a l’exterior i “en qüestió de pocs segons o minuts” realitzen el mural. El 6 d’agost, per exemple, es produeix aquesta escena i el tren acumularà un retard de 50 minuts.

També es produeixen altercats dins del tren, com el que el dia 9 d’agost va fer que un tren portés 128 minuts de retard. O actes vandàlics com pintar la finestra del vagó frontal del maquinista, amb el qual s’impedeix la visibilitat.

Atropellaments
Altres motius considerats “externs” són les alteracions per condicions meteorològiques adverses, així com per atropellaments. En aquest darrer sentit, la R4 acumula 20 suïcidis al llarg de l’any 2021, a banda de dos temptatives sense èxit.
La darrera, fa dos divendres a les 7.42 h del matí, precisament a la sortida del túnel de l’estació Nord de Terrassa. L’incident va obligar a evacuar tots els passatgers del comboi; mentre que la víctima era ingressada en estat crític a l’Hospital Mútua Terrassa. A banda del fatídic succés, cada atropellament també fa aturar el funcionament de la línia.

Baixes per la Covid
Un altre motiu en el que van desaparèixer freqüències (no és que el tren faci tard, és que no hi arriba) fou a principis de juliol, amb motiu de la 5a onada de la Covid-19. La incidència va ser tan alta que les baixes laborals (ja fos per Covid, com per quarantena per contacte estret) no podien ser cobertes. I senzillament, hi va haver trens que no van circular.
En darrer lloc trobem els motius relacionats amb la gestió d’Adif, que és qui gestiona la infraestructura (senyals, vies, catenàries…). Tanmateix, enguany no s’han produït obres, addueixen des de Rodalies, com les que l’agost de 2020 van realitzar a La Sagrera, o a l’hivern l’estació de Sants.

Marina Torras

La vaga de maquinistes va desestabilitzar els usuaris

Si el servei de Renfe ja circulava amb retard normalment, la vaga de maquinistes convocada per SEMAF i Sindicat Ferroviari va provocar que els trens acumulessin endarreriments d’hores, s’establissin franges concretes per a serveis mínims i que, tot i així, alguns trens ni circulessin. La vaga, que es va convocar el 30 de setembre i va durar fins al 7 d’octubre, tot i que primerament tenia una durada establerta fins al 12 d’octubre, va afectar milers de persones que circulen amb Rodalies diàriament, i als terrassencs que empren els seus serveis a les Estacions Terrassa Nord i Terrassa Est.

Alguns dies Rodalies oferia trens reduïts, però amb franja horària completa, mentre que d’altres els trens circulaven només durant els serveis mínims: 7 a 9 hores, de 12 a 16 i de 18 a 22. El primer dia de vaga el caos es va apoderar de Rodalies per l’incompliment dels serveis mínims de la vaga, que va ocasionar que molts usuaris optessin per altres vies de transport, especialment Ferrocarrils. A causa de la sobtada demanda, el 30 de setembre Ferrocarrils va haver de tancar l’accés a Plaça Catalunya momentàniament per l’acumulació de passatgers.

Què en pensen els usuaris? 

Àlex Bou, 18 anys. Foto: Marina Torras

És un estudiant de Terrassa que estudia a Barcelona, i es desplaça diàriament amb Renfe direcció R4 Martorell per acudir al centre d’estudis. La vaga el va afectar, però no el va agafar desprevingut: “Vaig sempre amb molta antel·lació, però els dies de la vaga encara més, per no arribar tard” afirma.

Mohammed Saharaui, 47 anys. Foto: Marina Torras

És usuari de la Renfe des de fa molts anys, i l’empra a diari per anar a la feina, que en ocasions el demana a Barcelona, Sabadell o Manresa. No està gens satisfet amb el servei i s’hi juga la feina: “Cada dia arribo tard. Amb la vaga de maquinistes, vaig estar fins a una hora aturat dins del tren a Sants” afirma.

Santi Prats, 50 anys. Foto: Marina Torras

És un professor de Viladecavalls resident a Terrassa que empra la Renfe cada dia per anar a la feina, l’R4 direcció Manresa. Tot i que la vaga de maquinistes no el va afectar gaire perquè ell agafa el tren en horari de serveis mínims, tram temporal amb més trens tot i la vaga, està descontent amb el servei perquè sempre va amb retràs: “Agafo un o dos trens abans del que hauria per no arribar tard”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Per què la Renfe fa tard tan sovint?
To Top