Terrassa

El 2022 arrenca la nova Rambleta

El promotor dels usos residencials al carrer de Navas de Tolosa proposa canviar oficines per equipaments sanitaris i per a la gent gran

Imatge virtual del tram sud de la Rambleta de Duran Arquitectes , l’equip redactor del projecte.

La transformació de la façana de la ciutat començarà a caminar el 2022. El primer pas el dóna la propietària dels terrenys on s’edificaran 200 habitatges amb sòcols comercials i d’equipaments, al davant de l’Hotel Don Cándido. La titular vol començar a edificar i impulsa una modificació del pla de millora urbana per adaptar els usos a les noves demandes de serveis.

El novembre, el ple municipal votarà la proposta de la promotora, que tenia previst destinar una part de les seves edificacions a oficines, però aquest és un producte immobiliari amb poca sortida comercial i demana un canvi d’usos. La firma proposa modificar el pla, eliminar els usos d’oficines i incorporar la possibilitat de destinar els espais a usos sanitaris o a equipaments per a la gent gran, com a centres de dia o residències.

El primer tram de la reforma de la Rambleta. A l’esquerra s’edificaran 201 habitatges /Alberto Tallón

La modificació del Pla de Millora Urbana, que es va aprovar el 2019, requerirà l’aprovació inicial del ple, que donarà pas a l’obertura d’un període d’exposició pública i presentació d’esmenes. L’aprovació definitiva també la farà l’Ajuntament –en aquest cas no serà necessari el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat– i podria estar resolta en sis mesos, cap al mes de maig de 2022. A partir d’aquell moment, la promotora ja podrà licitar obres i començar els treballs.

Peça clau
La promoció d’habitatges, comerços i serveis prevista al tram sud de la Rambleta és una de les peces clau de la transformació de tot l’eix. Els edificis, que inclouen 201 habitatges, 40 de protecció oficial, se situaran a la finca delimitada pels carrers Tren de Baix, Navas de Tolosa, Joan Mompeó i Torres i Bages.

La construcció dels habitatges dóna el tret de sortida al nou eix de la Rambleta, que s’executarà per fases

La construcció, una edificació imponent amb edificis a diferents alçades, recula uns metres del carrer Tren de Baix, configurant una gran vorera amb espais verds.

En aquest punt el pla de millora dibuixa una nova rotonda al davant de l’Hotel Don Candido i una rambla arbrada que recorre tot l’eix des de la sortida de les autopistes fins a l’altura del carrer de Lepant.

De fet, el projecte de transformació de la Rambleta és una aposta per la renovació de la primera façana de la ciutat, la que rep els visitants que abandonen les autopistes i accedeixen a Terrassa per aquest punt.

2035 era l’horitzó per a l’execució global del projecte. Un calendari prepandèmia que caldrà actualitzar

El projecte està dividit en dos sectors urbanístics que tindran diferents ritmes d’execució i que preveuen un canvi espectacular en la mobilitat a l’extrem sud de la Rambla d’Ègara. La nova Rambleta descansarà sobre dos elements determinants. La primera, la rotonda prevista a l’eix de les autopistes, que ha d’executar la Generalitat i que permetrà reordenar els fluxos de tràfic d’entrada i sortida a la ciutat per aquest punt, desviant bona part del trànsit a les rondes.

La segona peça és la nova estació de FGC prevista al davant del Palau de Justícia. La parada acostarà el tren al sector sud de la ciutat, als veïns de Can Palet, Segle XX, la Cogullada i als usuaris de l’edifici dels jutjats.

El projecte transforma tot l’eix fins a la rotonda del Doré, que desapareixerà amb la benzinera, donant pas a un gran espai urbà. Aquest és avui un dels punts amb més pressió de trànsit i amb pitjors indicadors ambientals de la ciutat. Amb el nou projecte, el Doré serà una cruïlla urbana sense a penes trànsit.

Publicitat

Fins a arribar a aquest punt, la Rambleta haurà experimentat una transformació important i gradual, suprimint primer els carrils d’entrada a la ciutat, incorporant un carril bici i mantenint dos únics vials de sortida cap a les autopistes. En el darrer tram del projecte, la Rambleta serà un espai lliure de cotxes.

Les entrades a la ciutat es faran pel nou carrer Tren de Baix, que serà un vial amb grans voreres i poc trànsit, i les sortides per Joan Mompeó. La majoria de vehicles ja hauran triat altres rutes d’accés a la ciutat des de la nova rotonda de les autopistes.

Imatge virtual de l’edifici projectat a la rotonda del Dorè. Cedida per Duran Arquitectes

Un projecte a llarg termini que bé de l’anterior mandat

La transformació de la Rambleta és un projecte estrella de l’anterior mandat que està previst desenvolupar en diferents fases i tenia un horitzó d’execució d’entre 12 i 15 anys. No seria una realitat abans de 2035, un calendari previ a la pandèmia que avui pot ser paper mullat. El govern municipal –la iniciativa va ser de l’executiu del PSC i ara l’han d’impulsar Tot per Terrassa i ERC, prefereix no comentar ara el projecte, que no té partida aquest mandat.

El projecte de la Rambleta és el més gran que l’Ajuntament té sobre la taula des que la crisi de 2009 fes saltar pels aires el desenvolupament del POUM de 2003.

La remodelació de la Rambleta està dissenyada en cinc etapes. La primera, d’iniciativa municipal, afectaria la mobilitat i consistiria en l’eliminació d’un carril d’entrada a la ciutat per convertir-lo en carril bici i el manteniment de dos carrils de sortida. En aquesta fase, el carrer Tren de Baix passaria a tenir dos carrils de pujada, amb carril bus. La baixada seria per Joan Mompeó. A la segona etapa se suprimia l’aparcament a la Rambleta i a la tercera es traslladava l’estació d’autobusos i es creava un aparcament dissuasiu. La quarta preveu la transformació del carrer de Tren de Baix i la cinquena, la construcció de la rotonda de les autopistes –a càrrec de la Generalitat, l’eliminació de la del Doré i la supressió del trànsit per la Rambleta.

Una nova mobilitat pendent del pressupost català

La nova Rambleta vol deixar enrere el gris que predomina a l’entrada sud de la ciutat amb la implantació d’una nova mobilitat. Aquest descansa en bona part en el projecte pendent d’una gran rotonda a l’eix de les autopistes, un nus que millori les connexions entre la C-16 i la C-58 i que condueixi bona part del trànsit cap a les rondes. La transformació de la Rambleta necessita alliberar aquest eix del 40% del trànsit que ara suporta la rotonda del Doré, per la que circula una mitjana de 45 mil vehicles cada dia (dades prepandèmia). Un cop finalitzada l’ampliació de la C-58, la Generalitat haurà de dir quan inclou la rotonda de les autopistes als seus pressupostos.

La Generalitat te pendent construir una rotonda al nus de les autopistes. La nova infraestructura permetrà alliberar de trànsit la Rambleta /Alberto Tallón

La Rambleta, un continu de la Rambla d’Ègara

La nova Rambleta serà un continu de la Rambla d’Ègara. Sense vehicles, passarà a ser un ampli bulevard, un gran passeig que estirarà la Rambla cap al sud de la ciutat i reactivarà un eix avui saturat de vehicles. Al capdamunt de la Rambleta, la rotonda del Doré perdrà tot el seu sentit i desapareixerà, donant pas a un gran espai ciutadà. En aquest punt, la benzinera se suprimirà i l’estació d’autobusos es traslladarà al nou nus modal que se situarà al sud de la Rambleta, amb la futura estació de FGC i l’aparcament dissuasiu. Alliberada d’aquests elements, la zona del Doré esdevindrà un gran espai que doblarà la superfície de la plaça Vella.

Publicitat
El 2022 arrenca la nova Rambleta
To Top