Publicitat
Terrassa

20 anys de somnis egarencs a l’Ateneu Candela

Tallers, taules rodones, premis i concerts han omplert el Carrer de Montserrat aquest dissabte

Concert Judit K. i Lysmorke per acomiadar l'aniversari de l'Ateneu Candela / Arnau Alcalà

L’entitat terrassenca està de festa i celebra la seva primera vintena. Terrassencs i terrassenques s’han aplegat davant la seva seu, al carrer Montserrat, per festejar l’aniversari amb un programa ben complet: tallers per a infants i adults, taules rodones de diàleg, recitals poètics, premis de reconeixement, sopar i concerts, amb DJ inclòs. Si la gana o la set aclamava, foodtrucks i la barra servien tacos, crêpes i cervesa.

Des de la seva fundació, l’Ateneu Candela ha evolucionat fins a convertir-se en un espai de referència a Terrassa on els ciutadans poden explorar la seva vessant cultural, política i social. “Va néixer per tirar endavant projectes, i ara s’ha convertit en un projecte en si mateix” ha destacat Jordi Cipriano, un dels 30 fundadors de l’Ateneu, quan l’entitat es va instal·lar per primer cop al local del carrer Rutlla 54. “Vam plantejar l’Ateneu com un centre social que no fos ocupat, molt enllaçat amb les protestes d’antiglobalització del moment. Volíem fer una funció local” ha explicat Cipriano.

Quatre anys després, l’Ateneu es va traslladar on és actualment ara, al carrer Montserrat 136. Actualment, el componen El Cafè del Candela, Communia, cooperativa de software, la llibreria associativa Synusia i L‘Embarral, productora teatral i artística i La Tija Edicions. Carles Sala, de Comunia, va establir els primers vincles amb l’Ateneu Candela quan ja era al nou local: “L’Ateneu té vida pròpia com a centre social, sempre ha estat una iniciativa comunitària i ciutadana. Ha evolucionat molt en funció de les lluites que ha anat vivint. Té les arrels als moviments globals, s’ha vinculat a l’ecologia hurbana, habitatge Sindicat de Llogaters, a la PAH, 15M” ha explicat Sala.

La Júlia Martínez, que coneix l’entitat des de la fundació del nou local, guarda un racó al cor per a l’Ateneu Candela: “És un espai d’experimentació, de creació, de treball conjunt. A partir de petits actes que fa cadascú crees un espai públic, obert, que apropa la cultura i la política a tothom” ha assegurat.

Emilce Mira, argentina que va emigrar a Terrassa amb l’Agrupació “Luchemos por nuestros derechos”, ha pogut dur a terme els seus projectes polítics de justícia social i defensa de les persones migrants a la ciutat a través de l’Ateneu Candela, on ha trobat un espai on pot “crear, fer, créixer, participar i aportar a la ciutat”. “Té un camí cultural molt important i conegut, però també s’ha de reconèixer la seva funció política i social, que ha traçat de mica en mica i constanment. Terrassa no seria la mateixa ciutat sense l’Ateneu Candela” ha assenyalat Mira.

La celebració ha començat a les 17 hores amb un taller de narració de contes i racó de lectura “Al pot petit hi ha la bona confitura”, a càrrec de Sara Fuente i el Grup Còdol. A les 18.30 ha seguit amb una xerrada-debat sobre l’autogestió comunitària, titulat “Teixits comunitaris i lluites: autoorganitzar-nos avui!”, amb la participació de La Ciutat Invisible, l’Ateneu Popular de Nou Barris, La Raposa del Poble Sec, el Centre de Creació Artística El Corralito i el propi Ateneu Candela.

Les 20 hores han donat el tret de sortida al recital poètic d’Edicions Poncianes, amb Enric Casasses i Guim Valls, seguit de l’entrega del premi “Tú sí que em representes” a un col·lectiu de Terrassa destacat per la seva feina per la ciutat. A les 21 hores ha començat el sopar a la fresca amb els socis de l’Ateneu i música de Savamala DJ Set, “amb sintetitzadors, beats electrònics i veus en directe”, escenari protagonista de la bufada d’espelmes de l’entitat pel 20è aniversari. A les 22 hores, Judit K. i Lysmorke han ofert un concert per acomiadar la festa, amb ganes de celebrar 20 anys més.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
20 anys de somnis egarencs a l’Ateneu Candela
To Top