Publicitat
Terrassa

El IV Cinturó no estarà enllestit abans de 2023

El tram Viladecavalls-Olesa del IV Cinturó continua pendent d’un modificat que s’eternitza i que va fer saltar pels aires l’enèsim calendari de l’obra

Un ramat travessa l'autovia en obres. El tram Olesa-Viladecavalls s’ha executat al ritme d’1,2 m/dia / N.A.

El tram intermedi del IV Cinturó continua penjat del calendari. Les obres van començar el 2007 i, 14 anys més tard, els treballs no avancen pendents d’un modificat, el segon, que fa anys recorre els despatxos de Madrid. Ningú s’aventura a posar una data per a la certificació definitiva d’aquest paquet d’obres, sis projectes que sumen 29,6 milions d’euros i que necessiten com a mínim 19 mesos d’execució. Anant molt bé, el tram Viladecavalls- Olesa no estarà enllestit abans de finals de 2023.

Els treballs continuen a ritme exasperant /Nebridi Aróztegui

El Consell de Ministres del 22 de juny va autoritzar el modificat 2, pendent ara que el Consell d’Estat doni la seva aprovació. La institució estatal va demanar un informe per emetre el seu veredicte, un document que ha romàs “tancat en un calaix” durant molts mesos i que recentment ha estat recuperat, informen fonts properes al projecte.

Ara, tots els ulls miren el Consell d’Estat. Un cop emeti la seva aprovació, no hi ha data prevista, començaran els tràmits burocràtics que culminaran amb l’execució del modificat.

El tram Viladecavalls-Olesa del IV Cinturó continua pendent d’un modificat que s’eternitza i que va fer saltar pels aires l’enèsim calendari de l’obra

El document recull els canvis al projecte que s’han fet necessaris al llarg de l’execució de l’obra. Cal modificar la connexió dels enllaços de la B-40 amb l’autopista C-16; millorar el traçat del ramal de reposició de l’autopista C-58; fer ajustos en tres estructures, i adaptar les instal·lacions dels túnels d’Olesa a les noves tecnologies, a banda d’altres necessitats d’explotació i reposicions de serveis.

Aquest paquet d’obres pendents comporta expropiacions als municipis d’Esparreguera, Abrera, Viladecavalls i Terrassa, un tràmit que ha requerit un procés d’informació pública.

A ritme exasperant
Sobre el terreny, al tram Viladecavalls-Olesa els treballs avancen a ritme exasperant. Les imatges de l’autovia són desoladores, amb el nus de comunicacions de Viladecavalls inacabat, les calçades sense pavimentar i els túnels aturats, amb l’obra civil enllestida, però pendents del seu equipament tecnològic. L’activitat a l’obra és tan minsa que els ramats de la zona creuen la infraestructura.
El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana afirma que al tram Viladecavalls-Olesa s’han certificat treballs per valor de 209 milions. L’import inclou obra feta, l’execució d’un primer modificat i alguns treballs que s’han hagut d’executar en el marc del contracte d’emergència.

El gruix dels treballs que queden pendents depèn majoritàriament de l’execució del modificat 2, que continua sense calendari d’aprovació definitiva.

A banda d’aquests treballs addicionals, les constructores tenen pendent d’executar una infraestructura important per a Terrassa. Es tracta del ramal de sortida de la C-16 a Terrassa Nord que connecta amb el tram egarenc de la B-40. És un recorregut habitual per a molts conductors procedents de Barcelona que van en direcció al nord i a l’oest de la ciutat i també per als veïns de Matadepera. Uns i altres han de donar ara un tomb per connectar amb l’autovia.

Ampliacions i rotondes
Amb la finalització del tram intermedi de la B-40 entre Terrassa i Abrera entrarà finalment en servei tot el recorregut. Els dos extrems de l’autovia -Olesa-Abrera i Terrassa-Viladecavalls- estan en servei des de 2010.

La conclusió dels treballs condiciona altres projectes vitals per a la mobilitat a la zona, especialment després de l’entrada en servei de tota la B-40, que ha de comportar un increment important de trànsit a l’eix de les autopistes C-16 i C-58.

La Generalitat té en aquest moment avançada la redacció del projecte constructiu de l’ampliació de la C-16, al tram entre la sortida Centre de Terrassa i Terrassa Oest, al Roc Blanc. En aquest punt té pendent ampliar un carril per sentit de la marxa, dotant aquest tram de 3 carrils per banda.

La mateixa Generalitat de Catalunya espera que el IV Cinturó entri en servei per construir quatre rotondes noves a la carretera de Martorell. Així ho va anunciar recentment en una reunió amb veïns de la zona. Estrenaran rotonda les cruïlles de Quatre Vents, Castellnou, Ullastrell i Can Santeugini. Per la carretera C-243c, a l’altura de Vista Alegre, passen més de 20 mil vehicles al dia. Amb la B-40 oberta, s’espera que baixi el volum i n’hi circulin 10 mil.

14 anys d’obres 

2007 Comença l’execució del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40. Paradoxalment, estava previst executar primer el tram intermedi.

2010 Entra en servei l’autovia entre Abrera i Olesa i entre Viladecavalls i Terrassa.

2010 S’aturen les obres. La crisi paralitza l’obra pública.

2019 Una esllavissada destrossa un tram de l’autovia, que cal reconstruir.

2021 Un modificat manté el projecte sense data final.

La Cambra reclama més diners per acabar l’autovia

La Cambra de Comerç torna a aixecar la veu per reclamar la finalització de l’autovia B-40 entre Terrassa i Abrera, una “infraestructura que s’ha anat redactant des de fa més de 50 anys”, i que acumula “despropòsits, promeses incomplides i retards inexplicables d’aquesta cabdal infraestructura per a la connexió del Vallès Occidental i el Baix Llobregat”.

Ramon Talamàs, president de la Cambra, ha remès a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, una carta en la qual expressa la queixa de la institució per la dotació econòmica que els pressupostos generals de l’Estat reserven per al tram Olesa-Viladecavalls, 9,2 milions segons la informació remesa per la Delegació del Govern a la Cambra. La institució el considera un “limitat muntant” i xifra en 24 milions la partida destinada a la finalització dels treballs. Amb aquesta dotació, i amb l’endarreriment provocat per la tramitació del modificat 2, la infraestructura no podrà estar acabada “l’any vinent, tal com es va comprometre aquest govern”.

La Cambra i la patronal Cecot defensen l’estudi de l’Institut Cerdà que denuncia que l’endarreriment de la infraestructura provoca un sobrecost de 240 milions d’euros.
El municipi d’Olesa també reclama al ministeri que agiliti el tram Olesa-Viladecavalls i a la Generalitat, que faci la connexió entre la C-55 i la B-40.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El IV Cinturó no estarà enllestit abans de 2023
To Top