Publicitat
Terrassa

Habemus bisbe: Salvador Cristau

El fins ara bisbe auxiliar substitueix Saiz Meneses

Salvador Cristau va néixer a Barcelona l’abril de 1950 / Nebridi Aróztegui

Terrassanou bisbe. Salvador Cristau i Coll, fins ara bisbe auxiliar de la diòcesi, és el substitut de Josep Àngel Saiz Meneses. Així ho ha decidit la Santa Seu i així ho ha fet públic aquest divendres al migdia la Cúria Diocesana.

La situació no deixava de ser paradoxal: Salvador Cristau, bisbe auxiliar de Terrassa, ha agafat el micròfon per anunciar el nom del nou bisbe de Terrassa. Havia de fer-ho ell, en qualitat d’administrador diocesà. I així, ha donat lectura al comunicat arribat des de la Santa Seu: “El Papa Francesc ha nomenat Salvador Cristau bisbe de Terrassa”. Cristau ha estat l’encarregat d’informar públicament, ja de manera oficial, que ell mateix és el substitut de Josep Àngel Saiz Meneses al capdavant de la diòcesi de Terrassa.

Diari de Terrassa ja va anunciar aquest dijous que Cristau es perfilava com a líder pastoral de la demarcació, com a bisbe de la seu que va deixar vacant al juny la marxa de Saiz Meneses, nomenat arquebisbe de Sevilla. Cristau s’ha reunit amb Saiz aquests dies, just després de saber, per una trucada del nunci del Vaticà a Espanya, Bernardito Auza, que el Papa Francesc l’havia dessignat a ell. Va conèixer la decisió fa quinze dies, segons ha dit avui en la compareixença pública d’anunci de la nova etapa que s’ha celebrat a  la Cúria Diocesana, al carrer de Vinyals.

Salvador Cristau Coll (Barcelona, 1950) ha entrat a la sala a les 11.59. “Encara falta un minut”, ha dit, abans de pregar als presents (periodistes i, sobretot, membres de la comunitat eclesiàstica) que s’asseguessin. I a les 12 en punt ha començat l’acte. Monsenyor Salvador Cristau llegirà el comunicat…

El complex procés de selecció ha durat menys de sis mesos, i això “no és tant” per a aquesta mena de procediments pontificis, que comencen amb un període de consultes en el territori, segueixen amb una terna elaborada pel nunci i acaben amb la proposta final. A la lentitud intrínseca del procés, que a vegades dura un any o més, se sumava en aquest cas un obstacle més: a Espanya s’han succeït les seus vacants en els últims temps, i Terrassa era una més, i a més estava a la cua.

Però, com ha reconegut el propi bisbe flamant, la candidatura de monsenyor Cristau partia amb l’avantatge de l’aposta de continuïtat, del relleu natural, del testimoni recollit per algú “que ha estat aquí (al bisbat de Terrassa) des del primer dia (2004), com a Vicari General i com a rector de la parròquia del Sant Esperit i Catedral de Terrassa”. Hi ha un misteri en l’elecció, ha dit Cristau, per reconèixer després la deducció lògica: la seva experiència en la diòcesi i el fet de ser el successor provisional de Saiz Meneses “ha pesat” en la decisió.

Salvador Cristau, nou bisbe de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Jo no ho he demanat. Em sento cridat i enviat per fer present al Senyor i el seu amor en cadascun de vosaltres”, ha afirmat amb el seu parlar pausat. S’ha dirigit a tots els fidels per fer-los partícips de la seva vivència després d’haver estat triat “com Jesús va triar als seus apòstols per enviar-los a predicar”. Cristau, amb 41 anys de sacerdot, 11 de bisbe i 71 de vida, veu l’Església “com una família i un misteri de comunió”.

“Dono gràcies a Déu per aquesta crida”. El nou prelat egarenc ha mostrat la seva adhesió al Papa. No ho diu “per quedar bé”, no com a “fórmula protocol·lària”, sinó per convenciment, “per profunda sintonia amb el Papa” i amb tots els pontífexs que han format part de la seva vida.

L’apostolat al capdavant de la diòcesi arriba en moments “que no són fàcils”: per la pandèmia, per la crisi econòmica en un país “amb l’atur més alt d’Europa”, per “la secularització que ho envaiex tot”. Per la necessitat, en definitiva, “d’una evangelització urgent” en un context “d’explotació, consumisme i abusos” davant dels quals “no ens podem conformar”, i també de preparació del Sínode del 2023, concebut “amb el repte de decidir-nos a caminar junts tots els cristians”.

El mandat de Cristau serà “de continuïtat en la diversitat”, amb examen crític “de les pròpies limitacions”. El dissabte 5 de febrer del 2022, a les 11 hores, en una missa presidida pel nunci a Espanya, Salvador Cristau farà la seva entrada oficial com a nou bisbe de Terrassa a la Catedral del Sant Esperit.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top