Publicitat
Terrassa

Saturació post-Covid a les carreteres

Circular per l’AP-7 i la C-58 els dies feiners és ara més difícil que el 2019: els embussos s’han incrementat un 54,7% a les principals vies que connecten Terrassa amb la resta del territori

La demora a la carretera C58 s’ha incrementat un 23% respecte al 2019 / NEBRIDI ARÓZTEGUI

[Marta Ordóñez i Marina Torras]

Cues quilomètriques, cotxes maniobrant de carril a carril, clàxons sonant a destemps i més d’una hora al volant per fer un recorregut Terrassa-Barcelona. Agafar el cotxe és ara més complicat que fer-ho abans de la pandèmia: les retencions entre setmana s’han disparat de mitjana un 54,7% a la C-58 i l’AP-7 l’últim trimestre, en comparació amb els mateixos mesos del 2019, segons dades que el Servei Català de Trànsit ha facilitat a Diari de Terrassa.

“El transport de mercaderies d’empreses multinacionals, especialment de comerç electrònic, com Amazon, ha augmentat el trànsit a les carreteres i influeix en la fluïdesa”, considera Emilià Lázaro, president de la Comissió d’Infraestructures de la Cambra de Terrassa, “A més, el confinament ha creat que la gent adquireixi habitatges a zones fora de la ciutat, que alhora provoca que es desplacin més amb vehicle privat a les grans ciutats”, ha afegit.

Ara hi ha més embussos, però en xifres absolutes hi circulen menys cotxes. El volum de vehicles és ara un 10% inferior. Els experts ho atribueixen a tres factors: més concentració de trànsit a les hores punta –i una reducció a les hores vall– en comparació amb el 2019; un increment d’avaries i accidents a les carreteres per l’antiguitat del parc automobilístic –amb 13,5 anys de mitjana– i les dificultats per accedir a Barcelona, on es genera un coll d’ampolla. A aquests elements se li suma l’increment de trànsit de vehicles pesants. “Incideixen directament en la freqüència, velocitat i ocupació de la via”, explica Oriol Martori, arquitecte urbanista. La reducció de carrils a Barcelona també és un dels motius que assenyalen, ja que els embussos al Nus de la Trinitat, punt més conflictiu d’entrada a Barcelona, s’han doblat respecte al 2019.

Retencions a la C-58 a Terrassa
L’AP-7 i B-30 –els laterals de l’autopista– són les carreteres on més s’han incrementat els embussos en comparació amb el 2019, amb un augment del 112% de la demora. D’altra banda, a l’AP-7 sentit nord es registra un 33% més de retencions. A la C-58, l’increment ha estat més moderat, d’un 23%. “La congestió també s’explica per la caiguda de la mobilitat en transport públic després de la pandèmia”, explica l’urbanista Pere Montaña. De la mateixa manera, la falta de més carrils en direcció Barcelona-Terrassa influeix: “Si tinguéssim dos carrils d’entrada a Terrassa a la C-58 en el punt de Sant Quirze direcció a Terrassa, el trànsit s’alleugeriria”, especifica Lázaro.

L’alliberament dels peatges
L’aixecament de les barreres a l’AP-7, el passat 1 de setembre, ha tingut un efecte immediat. L’autopista de la Mediterrània ara absorbeix una part del trànsit que abans evitava aquesta via. Els experts apunten que l’increment dels vehicles pesants també alenteix la velocitat de la via i deixen “inhàbil” un carril. De fet, les dades del Servei Català de Trànsit mostren com s’ha intensificat la demora a l’autopista durant els dies feiners. Si entre el setembre i el novembre del 2021 s’hi podia circular de forma més o menys fluida, ara la saturació és recurrent. Entre setmana, s’hi generen cues fonamentalment en direcció Tarragona, a l’AP-7 sentit sud. El tram afectat va de Sant Cugat al Papiol.

Ells experts hi coincideixen: per apaivagar l’embús cal inversió en infraestructures i en transport públic. “Més freqüències de pas, més qualitat en el servei de transport col·lectiu i la projecció d’infraestructures com la B-40 [Quart Cinturó]”, enumera Montaña. Manel Larrosa, vocal de l’assoviació FEMvallès, apunta que la mancança principal és la connexió ferroviària i veu necessari connectar la línia D’FGC del Vallès i l’R8 de Rodalies -que connecta Granollers i Martorell-. “Sol·lucionaria els problemes de mobilitat de milions de viatgers”, i afegeix que “hi ha molta mobilitat interna al Vallès”. Per la seva banda, Lázaro afegeix quela mancança principal és la connexió ferroviària d’FGC i Rodalies, que s’hauria de millorar, a més d’instal·lar a Terrassa naus logístiques per fomentar la industria de quilòmetre zero al Vallès, i reduir així els desplaçaments.

Per la seva banda, el secretari general de Cecot, Oriol Alba, entén que la “reformulació urbanística de Barcelona genera un coll d’ampolla a l’hora d’accedir a la ciutat”. En aquest sentit, entén que “quan s’apliquen segons quines polítiques urbanístiques caldria veure-hi més enllà i buscar consensos amplis entre els ajuntaments, la Generalitat i el Govern central”.

Més inversions
Unes males connexions fan menys atractiu un territori. Aquesta és la conclusió a la qual arriben els principals actors econòmics de locals, que insisteixen en la necessitat de donar resposta a les dificultats de mobilitat de la comarca. El president de la Comissió d’Infraestructures de la Cambra de Comerç de Terrassa, Emilià Lázaro, afirma que es podria reforçar la xarxa d’autobusos o autocars de Terrassa a Barcelona, tant per a empreses com a passatgers particulars: “Reduiria el trànsit de vehicles individuals considerablement, especialment ara que l’AP-7 i la B-30 es troben més col·lapsats que normalment per la retirada dels peatges”, assenyala.

C-58 i AP-7 acumulen més de 22 milions de viatges en tres mesos

Entre setembre i novembre d’aquest any, 6,9 milions de cotxes han utilitzat la C-58. En el cas de l’AP-7, s’han comptabilitzat 15,7 milions de viatges, segons dades del Servei Català de Trànsit. La recuperació progressiva de la mobilitat –que va quedar pràcticament aturada durant els mesos més estrictes de pandèmia– a les carreteres catalanes i estatals s’ha fet notar. Les cues s’han convertit en una imatge quotidiana: a la C-58, la demora –nombre de vehicles afectats per un retard d’una hora– s’ha disparat un 23%. En aquest darrer trimestre, 169.502 cotxes han patit retards d’una hora a la carretera catalana els dies laborables. A l’AP-7 i els seus laterals (B-30), la xifra escala fins als 320.657 vehicles (+112% respecte al mateix període del 2019). A l’autopista, els caps de setmana s’allibera i les cues es concentren únicament a l’altura de l’enllaç amb l’A-2, al Papiol, en direcció Tarragona. En el cas de la C-58, la retenció es forma al Nus de la Trinitat, també en cap de setmana.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top