Publicitat
Terrassa

Reclamen 445 mil euros a Astasa pel parquing del portal de Sant Roc

Un informe jurídic municipal conclou que les causes del deteriorament de l’aparcament són imputables a la exconcessionària

Treballs d’apuntalament a l’interior del pàrquing el desembre de 2019. La instal·lació presentava evidents símptomes d’acumulació d’humitat /Nebridi Aróztegui

Dos anys després què l’Ajuntament resolès anticipadament la concessió del pàrquing del portal de Sant Roc, gestionat des dels anys 70 per l’empresa Astasa, l’administració reclama a la exconcessionària l’abonament de totes les obres i intervencions que s’han fet per a garantir la seguretat de la infraestructura. L’import dels treballs puja 445.630,59 euros que ja han estat notificats a l’empresa.

Un operari a l’interior de l’aparcament durant les obres de seguretat de desembre de 2019 / Nebridi Aróztegui

La resolució exigeix a Astasa que es faci càrrec de les despeses pels treballs executats per garantir la seguretat de l’estructura de l’aparcament i de les persones, arran de la detecció de “filtracions per manca d’impermeabilitat de la coberta i manca de manteniment”.

Durant els darrers anys s’han fet diverses intervencions per assegurar la coberta de l’aparcament, a l’alçada del tram central del portal de Sant Roc, a la cantonada de la Rambla i a la confluència amb el carrer de la Cisterna. També s’ha procedit a l’apuntalament de l’interior del pàrquing.

L’informe jurídic

Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, explica que la decisió de reclamar a l’exconcessionària el pagament de les obres està avalada per informes tècnics sobre l’estat de l’aparcament i “un informe jurídic que conclou que les causes són imputables a Astasa”.

El desembre de 2018, l’anterior govern de la ciutat va obligar l’empresa a apuntalar l’aparcament d’acord amb un informe de la UPC que deia que la coberta no complia els paràmetres de seguretats exigits actualment. L’executiu del PSC va restringir en aquell moment la circulació al portal de Sant Roc per evitar el deteriorament de la llosa del pàrquing.

El 7  juliol de 2019 el govern va decidir tancar el pàrquing i al novembre va resoldre la concessió de forma anticipada

Nous informes van portar, l’estiu de 2019, al nou govern de Jordi Ballart a tancar l’aparcament en concloure que l’estructura estava més malmesa del que s’esperava. Quatre mesos després, el ple de novembre va votar resoldre anticipadament la concessió, prevista inicialment per a 2022.

L’Ajuntament es reservava “la possibilitat de reclamar indemnitzacions, compensacions econòmiques o responsabilitats”, tot i haver recuperat la possessió de l’aparcament.
Melgares explica que els informes tècnics “conclouen que les filtracions d’aigua per la manca d’impermeabilitat són imputables a Astasa, per això els ho reclamem”. La tinenta d’alcalde afegeix que la decisió “s’ha estès en el temps perquè calia quantificar bé els treballs abans de reclamar”.

Treballs a la coberta del pàrquing, des de la superfície del portal de Sant Roc /Nebridi Aróztegui

Diversos informes sobre l’estat de l’aparcament han posat de manifest el deteriorament de l’estructura del pàrquing del portal de Sant Roc arran de les filtracions d’aigua i l’acumulació d’humitat.
El redactat el setembre de 2018 per COTCA S.A. ja apuntava que “la presència d’aigua a l’interior de la coberta (del pàrquing) és evident i, juntament amb la porositat del formigó, fa que contribueixi al deteriorament de l’estat dels seus materials i, conseqüentment, de l’estructura”.

L’Ajuntament ja ha executat totes les obres encaminades a garantir la seguretat de l’aparcament, que roman tancat. En el futur té previst instal·lar un sistema de telegestió que ha de permetre detectar a distància i en temps real qualsevol avaria en els equips de bombeig d’aigües.

El projecte de la nova àrea de vianants 

El portal de Sant Roc es convertirà en un gran eix de vianants i tornarà a tenir un pàrquing, que connectarà amb el de la plaça Vella. El govern espera l’informe de viabilitat per posar fil a l’agulla a un projecte que superaria els 10 milions d’euros. Saba, que gestiona el pàrquing de la plaça Vella, estudia la proposta per a prendre un posicionament.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Reclamen 445 mil euros a Astasa pel parquing del portal de Sant Roc
To Top