Publicitat
Terrassa

Sense docents ni substituts a l’aula

La variant òmicron ha provocat una tornada caòtica a l’escola després de festes. Pels contagis entre alumnes, el desconcert dels pares pels canvis de protocol i, sobretot, les baixes de mestres a infantil i primària que no es cobreixen

Alumnes de primària, ahir a una aula del Bisbat d’Ègara. Les escoles públiques denuncien que Ensenyament no ha cobert encara les baixes dels docents / Nebridi Aróztegui

La tornada a l’escola viu una situació de caos acadèmic que els centres educatius, els pares i mares i el Departament d’Educació intenten resoldre a compte-gotes. La gràfica dels contagis per Covid-19 està disparada a Terrassa, especialment entre els més petits no vacunats o sense la pauta completa.

Un problema que angoixa les escoles de Terrassa, especialment les d’educació infantil i primària, és la falta de docents arran de les baixes per òmicron o bé per cuidar d’un fill o filla que han donat positiu.

Les escoles públiques denuncien que Ensenyament no ha cobert encara les baixes i això els suposa un problema afegit a l’hora de seguir amb les classes. Els centres s’han adaptat al protocol aprovat la setmana passada sobre les quarantenes, que estableix que un grup s’ha de confinar si compta amb 5 positius o més, o bé el 20% de la classe. En cas de trobar-se amb menys alumnes contagiats, els positius s’aïllen 7 dies i la resta pot seguir amb el curs.

Per tal que els alumnes positius no perdin classe, algunes escoles han optat per retornar a les aules híbrides, presencials per als alumnes negatius i virtuals per als confinats, que segueixen les classes des de casa.

Des de Serveis Territorials del Departament d’Educació declaren que amb aquest sistema els alumnes no perdran temari- Afirmen que estan actuant ràpidament per substituir les baixes de docents, amb un marge d’un o dos dies.

La confusió pels canvis constants de protocol porta al desconcert generalitzat de pares i mares. En cas d’un positiu, la família ho notifica a l’aplicació Traçacovid, que alhora avisa a l’escola i aquesta, a la resta de famílies del grup. Els pares i mares han d’esperar que es generi la recepta del TAR -test d’antígens- a través del portal LaMevaSalut per fer la prova gratuïta a les farmàcies.

La recepta hauria d’aparèixer en 24 hores, però molts pares prefereixen fer cua davant les farmàcies, cansats d’esperar que aparegui l’autorització, que en alguns casos triga quatre dies. Així és com molts opten per pagar un test i fer-lo ells directament.

Situació límit per a mestres i pares

La comunitat educativa de Terrassa i els pares i mares es queixen del desconcert que es viu a les aules les darreres setmanes. Els testimonis ens expressen la seva visió personal.

Marta Suana, directora del Bisbat d’Ègara: “Acabem fent de gestors perquè Salut no dona l’abast”

“Cada dia tenim constància de més alumnes positius. El cap de setmana del 8 i 9 de gener, abans de tornar a classe, algunes famílies ja ens notificaven que el seu fill o filla tenia Covid”, declara Marta Suana, directora del Bisbat d’Ègara. A partir de la tornada a les aules el 10 de gener, cada dia han rebut la notificació de nous alumnes contagiats. Per tal de gestionar-ho, han creat un excel on apunten els alumnes positius i en quin dia de confinament es troben. “Fem de gestors, comunicant a les famílies els protocols que no s’entenen, perquè Salut no dóna abast”, afegeix Suana.

Teresa Claret, directora de l’Escola El Cim: “Dos anys de Covid ens han permès adaptar-nos a les classes híbrides”

“Treballem les 24 hores del dia i en cap de setmana per comunicar els positius a les famíies”, comenta Teresa Claret, directora de l’Escola El Cim. “Fem la funció que Sanitat no pot assumir, a més de docents. Estem a peu del canó amb cada dia nous positius” afegeix. Els dos anys d’experiència amb la Covid han permès que puguin adaptar-se i implementar les classess híbrides a primària. Alhora, però, Claret manifesta una queixa generalitzada de les escoles concertades. Se senten desemparades, en comparació amb les escoles públiques, per la manca d’ajudes davant una situació tan excepcional.

Eva Rueda, directora de l’Escola El Vallès: “Tenim baixes de docents cada dia que no es cobreixen ” 

“Des del 10 de gener no parem de tenir baixes de mestres que encara no s’han cobert. Actualment tenim 5 docents de baixa, també el vetllador escolar i fins fa poc tampoc teníem coberta la figura de Tècnic d’Integrador Social”, manifesta Eva Rueda, directora de l’Escola El Vallès, d’infantil i primària. Rueda explica que des del centre fan el que poden per continuar amb les classes amb normalitat, tot i que descarten el model híbrid per l’edat dels alumnes, conscients que molts pares es trobarien impossibilitats per estar pendents i ajudar els fills en el moment de la classe virtual.

Esther Ardite, mare d’una alumna del Petit Estel-La Nova: “Era previsible. Els contagis són fruit d’un Nadal poc restrictiu” 

Esther Ardite opina que l’Escola Petit Estel – La Nova, on estudia 5è de primària la seva filla Marta, fa una bona gestió notificant els alumnes positius a les famílies i oferint possibilitat de classe híbrida en cas que sigui necessari. Recentment l’escola ha comunicat un positiu a la classe de la Marta, però ella està immunitzada per haver passat la malaltia i no cal que es faci un test a la farmàcia. L’Esther creu, però, que tota aquesta situació es podria haver estalviat: “El Departament d’Educació podia haver predit que amb un Nadal amb poques restriccions la tornada a l’escola seria caòtica”, afirma.

Santiago Moreno, de l’associació La Pepeta: “La frustració és general. Massa canvis de protocol i poc efectius” 

En Santiago Moreno pertany a la Pepeta, la plataforma d’associacions de famílies (AMPAs I AFAs) en defensa de l’escola pública de Terrassa. És pare de dues filles, de 15 i 7 anys. La petita estudia 3r de primària a l’escola Agustí Bartra, on recentment han comunicat que hi ha un positiu a la classe. Davant la situació, Moreno pot anar a la farmàcia amb el test gratuït a través de recepta, però veient les cues optarà per comprar el test i fer-lo ell directament. “La insatisfacció és unànime entre els pares i a la Pepeta. Tots opinem que hi ha massa canvis de protocol i són poc efectius”.

Laura Aguilar, mare d’un alumne del Bisbat d’Ègara: “Vull classes presencials. Passen massa hores davant l’ordinador” 

La Laura Aguilar és mare d’en Pol, de 5è de primària de l’escola Bisbat d’Ègara, a més de ser mestre d’escola bressol. Defensa fermament la presencialitat i que en Pol pugui assistir a l’escola, més que haver de recórrer a les classes virtuals, i creu que és complicat dur a terme classes híbrides amb nens de primària. “En Pol està immunitzat, perquè va passar la Covid. Ja passen prou hores davant l’ordinador i es desconcentren fàcilment. Els nens necessiten anar a l’escola i jugar al carrer”, explica, una reflexió que comparteix com a mestra d’escola bressol a Badia del Vallès.

Un 30% de la plantilla de baixa a les escoles bressol

[Mercè Boladeras]

Escola Bressol Coloraines guarderia

Les escoles bressols municipals mantenen l’activitat en grups bombolla / Alberto Tallón

Les escoles bressol de l’Ajuntament també s’han vist afectades per les baixes de la Covid. A hores d’ara hi ha un 30% de la plantilla (un total de 104 persones) que està de baixa per Covid (també s’inclouen permisos per atendre els fills menors de 12 anys) o per altres malalties, segons la regidora d’Educació, Teresa Ciurana. La situació, que ha sobrevingut amb el retorn a les aules després de Nadal, ha provocat que l’Ajuntament hagi de fer una contractació de personal a tres mesos vista per anar substituint les baixes de manera itinerant. Ciurana va explicar que la cobertura de la plaça s’acostuma a fer amb la màxima urgència (un dia o dos com a molt) perquè es vol mantenir els grups bombolla dels alumnes.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Sense docents ni substituts a l’aula
To Top