Publicitat
Terrassa

Nou retard en el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa, Sabadell i Granollers

[Albert Acín]

El Quart Cinturó entre TerrassaSabadell i Granollers topa amb un nou escull: el tràmit inicial per fer l’estudi ambiental del Ministeri de Transició Ecològica ha caducat. La carretera B-40 –que ha de connectar els municipis de la segona corona de Barcelona– està plantejada des de la dècada dels seixanta. Actualment, només hi ha set quilòmetres en funcionament entre Abrera (Baix Llobregat) i Granollers (Vallès Oriental), o el que és el mateix: el 14% de l’obra prevista.

El Quart Cinturó, la gran infraestructura viària pendent al Vallès / Ó.E.

Què suposa la caducitat de l’expedient ambiental del tram entre Terrassa i Granollers? Vol dir tornar a començar els tràmits, segons asseguren fonts del Ministeri de Transports. Sense l’estudi ambiental, no es pot redactar el projecte ni executar l’obra, que s’està negociant a tres bandes entre el Govern de l’Estat i els ajuntaments de Terrassa i Sabadell.

El Quart Cinturó és considerat un projecte clau per a la mobilitat de la ciutat i la comarca. L’any 2019, els alcaldes de Sabadell i Terrassa, Marta Farrés i Jordi Ballart, van acordar perllongar la carretera B-40 fins a la Ronda Oest. A banda de connectar ambdues ciutats, es volia donar un nou accés als veïns de Castellar del Vallès, que actualment han de recórrer la Gran Via de Sabadell.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, parlant amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés / D.S.

“ÉS UNA PRIORITAT”

El nou retard en el Quart Cinturó ha caigut com un gerro d’aigua freda entre els agents econòmics de la ciutat, que donaven suport al projecte. “És una notícia pèssima. Fa 50 anys que estem amb promeses i no hi ha manera”, critica Pere Jordi Puig, de la Cambra de Sabadell.

Els empresaris consideren que la nova carretera no és un caprici, sinó una necessitat davant del col·lapse de l’AP-7 i la C-58. “La falta d’infraestructures complica la vida als veïns, i fa perdre competitivitat a les empreses, que pateixen el trànsit i l’augment dels preus dels carburants”, exposa Puig. “Sense comentaris”, afirma la presidenta del CIESC, Alícia Bosch. “El tram entre Sabadell i Terrassa és absolutament prioritari. Fem un pas enrere amb cada retard que hi ha”, assevera.

“NO PODEM PERDRE NATURA”

Mentre hi ha un ampli consens entre institucions i empresaris, els ecologistes celebren la paràlisi del projecte. La Plataforma Contra el Quart Cinturó, que fa més de 30 anys que s’oposa a l’autovia, considera una victòria el fet que hagi caducat l’estudi ambiental. “En cas que el ministeri decidís fer qualsevol pas per tirar endavant aquest tram de la B-40, en demanarem la nul·litat”, explica el portaveu de la plataforma, que avisa que, si cal, recorreran a la via penal.

Manel Cunill, de la mateixa entitat, sosté que la infraestructura “passa per una de les zones naturals més ben conservades del Vallès”. “Si perdem la diversitat i el patrimoni natural que tenim, perdem qualitat de vida”, ha assegurat.

La resta d’agents advoquen per executar la carretera amb unes dimensions adequades, que permeti el desenvolupament econòmic i la protecció del paisatge. “Alguns volen que el Vallès sigui com la Cerdanya, i sense carreteres el que portaran és pèrdua d’empreses i més atur”, contraposa Puig.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top