Publicitat
Terrassa

Acord amb els veïns en el litigi pels contenidors

El govern farà obres per posar recipients a dins de la plaça d’Agustí Bartra

Contenidors de residus a la zona objecte de la polèmica veïnal / Alberto Tallón

Aquest dijous a la tarda els veïns afectats pel litigi dels contenidors i les associacions de veïns de Grups Gibraltar-Lluís Companys i Can Boada Casc Antic han tancat un acord amb l’Ajuntament de Terrassa. Les parts implicades han celebrat una reunió, s’espera que definitiva, al casal cívic de Can Boada amb presència de l’alcalde, Jordi Ballart. Ha estat l’alcalde qui ha avançat els acords principals: com reclamava el grup veïnal que va iniciar les protestes, els canvis de tràfic instaurats fa catorze mesos per la col·locació dels nous contenidors de carga lateral dreta, queden sense efecte i la mobilitat tornarà a ser com abans. Es canviaran de lloc dues bateries de contenidors. Una anirá al mig de la plaça d’Agustí Bartra.

El trànsit es restablirà a com estava abans dels polémics canvis, al gener del 2021, tant al carrer de Francisco de Vitoria com al d’Alexandre Galí. Ambdós tornaran a ser d’un sol sentit en tot el trajecte. Al carrer d’Alexandre Galí, el govern municipal instal·larà passos de vianants elevats per reduir la velocitat dels vehicles. Uns veïns sí estaven d’acord amb la reordenació de la circulació perquè consideraven que la neteja havia millorat amb els nous contenidors, més grans, i perquè posar dos sentits de circulació al carrer havia augmentat la seguretat del trànsit. Per això, com el trajecte tornarà ser d’un sol sentit, l’Ajuntament farà una actuació a la calçada per obligar els vehicles a minorar la velocitat.

Pel que fa als contenidors, dues bateries canviaran de lloc, una a cada carrer. La principal novetat és que els contenidors del carrer d’Alexandre Galí seran desplaçats del seu lloc actual i aniran al mig de la plaça d’Agustí Bartra. Per això caldrà fer obres per assegurar l’entrada i sortida dels camions de la brossa. Els treballs afectaran una jardinera. S’hauran de treure les pilones i s’hi instalaran càmeres. Aquestes reformes no es duran a terme d’un dia per a un altre, perquè el Consistori ha d’elaborar un projecte sobre aquest tema, però Ballart ha subratllat que la intenció és efectuar la remodelació enguany. Al carrer de Francisco de Vitoria només es traslladaran, d’una vorera a la de davant, els contenidors d’una bateria.

Jordi Ballart ha volgut ultimar els detalls de l’acord personalment. L’alcalde s’ha mostrat satisfet per solucionar un problema que s’havia enquistat. “Hem aplicat el sentit comú”, ha dit. Els veïns que han encapçalat la protesta des del gener del 2021 han criticat el “temps excessiu” emprat per trobar una solució i han insistit en el fet que consideren “provisionals” les mesures. Afirmen, com ja havien reiterat, que el que ha de fer el govern és comprar també camions que carreguin per l’esquerra per alternar-ne el seu ús amb els de recollida per la dreta.

Des de gener de 2021

Aquest és un resum del que ha esdevingut fins ara: al gener del 2021, l’Ajuntament va fer efectiu a la zona el canvi de contenidors: els convencionals eren substituïts pels nous, de càrrega lateral dreta, la qual cosa va obligar a una reordenació del trànsit en els barris de Grups Gibraltar-Lluís Companys i Can Boada Casc Antic. Part del veïnat es va alçar dies després: assegurava que els canvis havien augmentat la contaminació acústica i ambiental i que la col·locació d’alguns contenidors generava inseguretat en alguns punts, com en les proximitats d’alguns passos de vianants.

A més, dividint els sentits de circulació a Francisco de Vitoria i Alexandre Galí s’havia creat una espècie de rotonda interior en el barri i alguns veïns havien de donar diverses voltes per accedir als seus domicilis. També es queixaven de l’eliminació de places d’estacionament que havien comportat els canvis.

En la primavera passada l’Ajuntament, en una assemblea pública, es va comprometre a estudiar la possibilitat d’adquirir camions de recollida lateral esquerra de les escombraries per alternar el seu ús amb la utilització dels de la recollida lateral dreta que havien originat l’aixecament a Can Boada. Següent episodi: a l’octubre passat, el Consistori va anunciar que feia marxa enrere en la seva decisió del gener i que, de manera provisional, tot tornaria a ser com abans; es col·locarien els contenidors antics.

Assumpte resolt? Doncs no. Un grup de veïns, un altre, s’havia organitzat per defensar una opinió contrària a la del grup que s’havia aixecat mesos abans. Aquest segon grup es manifestava a favor dels canvis implantats pel govern municipal al gener. Al novembre es va fer pública la seva postura. Asseguraven que els contenidors nous, de major capacitat, havien acabat amb l’acumulació d’escombraries en alguns punts, com el carrer d’Alexandre Galí, i que la reordenació del trànsit havia resultat beneficiosa per reduir la velocitat de vehicles en el citat carrer.

El govern municipal ha volgut arribar a un consens. Les modificacions de trànsit queden sense efecte i tot tornarà a ser com abans, amb les excepcions de unes poques intervencions: es posaran contenidors al mig de la plaça d’Agustí Bartra, es traslladarà de vorera una bateria de recipients a Francisco de Vitoria i a Alexandre Galí es col·locaran passos de vianants elevats. El serial sembla  tocar a la seva fi.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top