Publicitat
Terrassa

L’albirament de senglars a la via pública ha augmentat un 77% en cinc anys

Terrassa renova amb la UAB el conveni que dona continuïtat a l’estudi de contracepció per regular-ne la població

Una batuda de senglars / Arxiu

La presència de senglars és cada vegada més habitual en àrees urbanes i periurbanes perquè identifiquen els espais humanitzats com àrees segures on aconseguir fàcilment els aliments. A Terrassa, els albiraments de senglars a la via pública han augmentat en els darrers cinc anys, passant dels 22 de 2017 als 39 de 2021, la qual cosa suposa un increment del 77,27%.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa i la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han subscrit un nou conveni per estudiar l’efectivitat d’un tractament de contracepció que reguli la població de senglars i que permeti desenvolupar un pla de gestió ètica d’aquests animals en zones urbanes i periurbanes.

Es tracta de la segona fase del projecte d’immunocontracepció que dona continuïtat a la prova pilot, realitzada entre els anys 2017 i 2019 i, en la qual Terrassa també va participar juntament amb els municipis de Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com la Diputació de Barcelona.

En la primera fase es va avaluar l’efectivitat d’un tractament que implicava l’administració d’una vacuna contraceptiva per reduir els nivells de progesterona a les femelles i de testosterona en els mascles. Els resultats van evidenciar la seva eficàcia, especialment, entre les femelles i els mascles joves, perquè s’ha comprovat que afavoreix la creació d’anticossos davant les hormones de la funció reproductora.

Ara, amb la renovació del conveni, es posarà en marxa la segona fase, per comprovar si aquesta vacuna és eficaç en animals joves d’entre 4 i 6 mesos d’edat; si els seus efectes són permanents o reversibles o, si bé, comporta canvis en el comportament o en el creixement d’aquests mamífers. La durada és de tres anys.

Fonts municipals destaquen que si els resultats finals són favorables, en un futur aquest mètode podrà contribuir a controlar la població de senglars limitant la reproducció de l’espècie i “ser una de les alternatives a les batudes, que les administracions no contemplen com una bona eina de gestió perquè desestructura les poblacions i afavoreix la reproducció de les femelles joves”.

Des de l’Ajuntament de Terrassa recorden que com a mesura de prevenció, es recomanable tancar bé els contenidors després de dipositar les escombraries; no deixar deixalles a prop; lligar els gossos davant la seva presència i conduir amb precaució, perquè poden travessar carrers i carreteres.

En cas de detectar la seva presència, cal evitar moviments o sorolls bruscos perquè ho podrien interpretar com una amenaça directa; no acostar-se ni donar-li menjar perquè, així, és com perden la por a les persones.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
L’albirament de senglars a la via pública ha augmentat un 77% en cinc anys
To Top