Publicitat
Terrassa

L’autovia B-40 contra la congestió?

Cinc dies després que els empresaris i els alcaldes reclamessin a peu d’obra el final del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40, parlem de les claus de l’autovia i de quin serà el seu paper contra la saturació viaria amb la gratuïtat de l’AP-7

La part de la B-40 que està construïda al nord de la ciutat / Nebridi Aróztegui

[Marta Ordoñez]

Per l’AP-7 hi circulen un 20% més de cotxes els darrers caps de setmana. I les retencions han crescut més d’un 3.000% a l’autopista en només dos mesos. El bon temps ens fa agafar més el cotxe per anar a segones residències i municipis de la costa. I, sumat a la gratuïtat dels peatges, la mobilitat s’ha disparat, també els dies laborables.

Amb l’aixecament de les barreres del peatge, les retencions entre setmana es disparaven de mitjana un 54,7% a la C-58 i l’AP-7 el darrer trimestre del 2021, segons dades del Servei Català de Trànsit. Aquestes dades trepitgen l’accelerador en el debat sobre la construcció de la B-40 (IV Cinturó)) i les entitats empresarials i administració local reclamen la seva posada en marxa.

De moment, el IV Cinturó entre Terrassa i Granollers ha quedat en pausa. El tràmit inicial per fer l’estudi ambiental va caducar el febrer. Però Sabadell i Terrassa s’han reunit recentment amb el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i amb la Generalitat per desencallar aquesta infraestructura, prevista fa mig segle.

Hi ha consens entre els agents econòmics i empresarials de la ciutat, que coincideixen que ha d’haver un equilibri entre una mobilitat sostenible –una infraestructura que no sigui ultra dimensionada, tingui el menor impacte en el territori i es fomenti el transport públic–i la necessitat d’unir viàriament els Vallesos i el Baix Llobregat. “Cal buscar el traçat més eficient possible”, apunten. “No cal una autopista de 4×4”, afegeixen.

El consens no és compartit amb la Plataforma Femvallès ni per les entitats ecologistes, que insisteixen que aquesta infraestructura “no resoldria” la mobilitat transversal del territori i posen l’accent sobre el reforç del transport públic entre els territoris.

Un punt que també defensen els agents econòmics. “El dèficit pressupostari de l’Estat en infraestructures [viàries i ferroviàries] és flagrant”, exposa Alícia Bosch, presidenta del CIESC. “S’ha de complementar amb la capil·laritat del transport públic”, destaca Bosch. Repassem les claus d’aquesta infraestructura, segons els experts.

1. Mobilitat

El Vallès Oriental, l’Occidental i el Baix Llobregat concentren el 30% del PIB i el 28,1% de la població. Els agents empresarials consideren “clau” aquesta infraestructura per facilitar la connexió transversal i no només radial –amb Barcelona–i estalviaria “temps” i “emissions contaminants” perquè reduiria “temps de trajecte”. Oriol Alba, secretari general de la patronal Cecot sosté que no és només una petició empresarial, sinó que la reivindicació és per “connectar el territori amb la UAB, hospitals i per facilitar la mobilitat personal”. Així i tot, entitats ecologistes com ara la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) consideren que aquest plantejament no és real: “No solucionarà el problema, la saturació a l’AP-7 serà la mateixa, l’única solució és una xarxa potent de transport públic amb una bona oferta ferroviària i d’autobusos”, destaca Toni Altaió, des de la plataforma.

2. Competitivitat empresarial

Segons un estudi elaborat per l’Institut Cerdà, la infraestructura permetria un estalvi econòmic en l’activitat logística, ampliar el radi d’activitat econòmica de les empreses, facilitar la mobilitat dels treballadors o reduir la congestió de la xarxa viària. Els agents econòmics sostenen que cal reduir el trajecte en el transport de mercaderies, mentre els ecologistes defensen que aquest transport sigui en tren.

3. Creixement industrial

La nostra comarca és el principal corredor industrial del país i el sisè d’Europa. Però la producció industrial “es veu dificultada pels dèficits en infraestructures”, assevera Pere Puig Ysern, president de la Comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Transports de la Cambra de Comerç de Sabadell.

“La B-40 no resoldrà els problemes”

La Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) fa més de 30 anys que s’oposa a l’autovia, principalment, per l’impacte que tindria en l’àmbit mediambiental al territori. Una reflexió compartida amb la plataforma Femvallès. “L’impacte ambiental és innegable. Travessa les millors terres agrícoles del Vallès”, apunta l’urbanista Manel Larrosa, que assegura que el IV Cinturó “no resoldrà els problemes de mobilitat”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
L’autovia B-40 contra la congestió?
To Top