Publicitat
Terrassa

La ronda Nord, en marxa

Una imatge val més que mil paraules. El projecte per reactivar la continuïtat la B-40 cap a Sabadell, el tram del Quart Cinturó pendent des de fa dècades al Vallès, s’ha presentat aquest dijous amb el suport del Ministeri de Transports, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i els ajuntaments de les capitals vallesanes. El Govern de la Generalitat s’ha desmarcat de l’acord en l’últim moment: el president Aragonès i el vicepresident Puigneró –titular de Territori i Sostenibilitat– han expressat excepticisme i han rebutjat ser en l’acte, celebrat aquest divendres al Consell Comarcal, davant el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya.

Tot i que la Generalitat no han assistit a la presentació de l’acord, el Govern de l’Estat ha assegurat que s’ha tancat el model de finançament per a dur a terme l’obra: el Govern central transferirà els diners necessaris per fer la nova infraestructura amb diners de la disposició addicional tercera de l’Estatut, perquè sigui l’administració catalana la que disenyi el traçat, redacti l’estudi informatiu, el projecte executiu i faci la nova carretera. La tramitació tècnica requerirà de sis anys i l’execució de l’obra entre tres i quatre anys més, segons fonts oficials, de manera que la Ronda Vallès  no entrarà en servei avans d’una en una dècada.

L’autovia avui acaba de forma abrupta en una rotonda a Terrassa. La nova infraestructura, batejada com a Ronda Nord  dels Sistemes Urbans de Terrassa i Sabadell, hauria de sortir de la rotonda de Can Roca, continuar per sobra del Golf el Prat i connectar amb la Ronda Oest de Sabadell. Seran quatre quilòmetres d’autovia, amb dos carrils per sentit de circulació, un model que segueix les directrius del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, consensuat al territori i aprovat pel Parlament de Catalunya. L’autovia travessaria Sabadell pel nord, per enllaçar amb la Gran Via i seguir  fins a connectar amb la carretera de Castellar (B-124). El traçat definitiu i el format, una part del qual podria anar soterrat, es concretarà durant la redacció de l’estudi informatiu.

Un projecte estratègic i una “falta de respecte molt greu”

La plantada de la Generalitat ha indignata vui les autoritats. “És una falta de respecte molt greu al territori, a la ciutadania i als agents econòmics” ha dit l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, per a qui aquest és “un acord estratègic i bo pel territori”. El IV Çinturó “acaba avui en una rotonda al nord de Can Boada i era impensable que els 150 mil vehicles al dia que han de passar per la B-40 acabessin” en un punt sense continuïtat viària. La futura Ronda del Vallès “és una infraestructura que millorarà la mobilitat interna de Terrassa i deixarà de col·lapsar l’avinguda del Vallès i la carretera de Matadepera”, ha afegit.

Ballart ha volgut deixar clar que cal descartar la terminologia que defineix la infraestrcutura i batejar-la de nou. “No parlem ni de IV Cinturó ni de B-40. Aquesta és una connexió Ronda Nord entre Terrassa i Sabadell, fins a Castellar, una infraestructura vital”.

La ministra, acompanyada dels alcaldes de Terrassa, Sabadell i Castellar,, aquest matí durant la reunió per ratificar l’acord / Lluís Clotet

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha estat especialment crítica amb la Generalitat. “És un despreci lleig, una llàstima no poder donar una imatge de unitat”, ha dit, per afegir que “aquesta alcaldesa no plantarà mai un bon acord”. Farrés ha recordat que “tenim els diners, la capacitat de fer-lo i podem començar a fer còrrer el calendari. Espero i exigeixo que continuem tenint un acord”.

L’alcaldessa ha recordat que fa dos anys que les administracions treballen l’acord presentat avui, que s’haurà de concretar els pròxims mesos en un conveni. “Hem aconseguit una demanda històrica, que la Generalitat decideixi el traçat”, ha insistit. Per Sabadell la futura ronda vallesana “és transcendental, per què uneix les dues ciutats, dona sortida a la Ronda Nord de Sabadell i pacifica la Gran Via”.

Per a la ministra Raquel Sánchez el d’avui és “un dia històric”. Aquesta és “una solució compartida que servirà per millorar la vida de la ciutadania”. Sobre la plantada de la Generalitat ha volgut “deixar de banda els que s’abonen als discursos del greuge territorial. Aquest és un compromís del Govern de l’Estat inequívoc, ferm i rotund”, ha dit.

Els manifestants contra el Quart Cinturó, a les portes del Consell Comarcal /Lluís Clotet

Els acologistes han aprofitat l’anunci de l’acord al Consell Comarcal per a manifestar-se contra la nova infraestructura. La Campanya Contra el Quart Cinturó ha mostrat una pancarta i ha cridat frases contra el projecte.

Les obres del tram Viladecavalls-Olesa estaran enllestides a finals de 2023

El projecte original de l’autovia B-40 o Quart Cinturó no és nou. La carretera –que ha de connectar els municipis de la segona corona de Barcelona– està plantejada des de la dècada dels seixanta. Actualment, només hi ha set quilòmetres en funcionament entre Abrera (Baix Llobregat) i Granollers (Vallès Oriental), o el que és el mateix: el 14% de l’obra prevista. Des de 2010 funcionen els trams Abrera-Olesa i Viladecavalls Terrassa. El tram intermig, entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, suma tretze anys d’obres.

Avui, el Ministeri ha confirmat que les màquines tornaran en breu a les obres i que el tram pendent estarà enllestit “a finals de 2023”, ha anunciat el secretari  general d’infraestructures del ministeri, Xavier Flores.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La ronda Nord, en marxa
To Top