Publicitat
Terrassa

El tèxtil a Terrassa, en una de les 8 Rutes Artesanes de Catalunya

La Generalitat inclou la ciutat i el seu Museu Tèxtil en un dels itineraris per descobrir el patrimoni i la riquesa artesanal catalana

L'exposició dels 75 anys del Museu Tèxtil / Nebridi Aróztegui

L’artesania tèxtil de Terrassa ha estat escollida per formar part d’una de les 8 Rutes Artesanes de Catalunya impulsades per la Generalitat i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), vuit itineraris per descobrir el patrimoni i la riquesa artesanal catalana. La nostra ciutat s’inscriu en la Ruta 2: Comarques de Barcelona, un itinerari que a més de l’artesania tèxtil de Terrassa, permet descobrir els estampats de Premià, les puntes de coixí d’Arenys, la ceràmica d’Esparreguera, les rajoles d’Esplugues i els càntirs d’Argentona. La ruta proposa visitar el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, les escultures de l’icònic cementiri de Sinera i el Museu Marés de la Punta d’Arenys de Mar. A més, inclou la visita al Museu Tèxtil de Terrassa, contemplar les rajoles al Museu d’Esplugues a Can Tinturé i la Rajoleta, o la visita al Museu del Càntir d’Argentona.

D’aquesta ruta i la ciutat de Terrassa, la Generalitat destaca que el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) és “el paradís de l’amant de la moda i el vestir”. “Té un fons espectacular de vestuari històric que recorre tota la història. Vestits d’època, creacions de dissenyadors cèlebres com Balenciaga i de modistes populars de la seva època”, destaca la guia, que detalla que el museu també es dedica a la conservació i la restauració, “una feina artesanal importantíssima”, i al seu obrador s’hi organitzen tallers per a totes les edats.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat de la directora del CCAM, Agnès Russiñol Amat, ha presentat aquest dijous al matí la iniciativa al Museu Moli Paperer de Capellades, espai que forma part del projecte, en un acte que ha donat el tret de sortida a la campanya de difusió de les rutes.

El projecte, que consta d’una guia digital que es recull en el web www.rutesartesanes.cat, un distintiu identificatiu de les Rutes Artesanes, i d’una campanya de difusió, vol ser una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial. “Aquestes rutes ens ofereixen l’oportunitat d’apropar-nos al món artesà català i redescobrir els municipis que l’acullen, una iniciativa en favor del sector, que beneficia el territori, que ajuda el turisme, la restauració i el comerç, i que ofereix una proposta d’oci saludable que no es poden perdre”, ha destacat el conseller Torrent.

Les rutes Artesanes de Catalunya és una iniciativa que s’emmarca en el Pla d’Acció del Comerç, l’Artesania i la Moda 2022-2025 del CCAM, que destinarà enguany 1 milió d’eurosa impulsar diferents actuacions amb la finalitat de: incrementar el prestigi i la visibilitat de l’artesania a Catalunya; acompanyar les empreses artesanes, captar el talent i millorar-ne la competitivitat; i projectar internacionalment l’artesania catalana.

A través de les 8 rutes, es poden conèixer les 23 Zones d’Oficis Singulars, com ara la sal de Cardona al Bages, la llana de l’ovella xisqueta del Pallars, la punta d’Arenys de Mar al Maresme, la terrissa de Quart al Gironès,el sabó de Montgai a la Noguera, l’alabastre de Sarral a la Conca de Barberà, o l’ofici de la Pauma al Montsià; i els 8 Punts d’Interès Artesanal de Catalunya (municipis o àrees dins d’un mateix municipi on es dona una concentració d’un mínim de cinc tallers artesans o amb una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric), un dels quals és Terrassa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El tèxtil a Terrassa, en una de les 8 Rutes Artesanes de Catalunya
To Top