Publicitat
Terrassa

Parlen els alcaldes: o la ronda Nord o res

Els alcaldes de Terrassa i Sabadell es reuneixen aquest dijous amb el conseller Fernàndez per reclamar-li la carretera. “Mai havia existit tant consens”, afirma Ballart

La rotonda en el no-res. Els alcaldes de Terrassa i Sabadell reivindiquen la ronda Nord des de la rotonda del Quart Cinturò a Can Roca / nebridi aróztegui

[Albert Acín Serra]

És l’última carta. Els alcaldes del Vallès es reuneixen aquest dijous amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, per demanar-li que construeixi la ronda Nord de Terrassa i Sabadell. La nova carretera connectaria les dues ciutats amb Castellar del Vallès i permetria enllaçar la comarca amb el Baix Llobregat en pocs minuts. En clau egarenca, la ronda suposaria acabar amb el final abrupte de la B-40 en forma de petita rotonda a Can Roca.

Els alcaldes de Terrassa i Sabadell a la rotonda de Can Roca. Avui es veuen amb el conseller Juli Fernàndez, que descarta a la ronda Nord /Nebridi Aróztegui

La infraestructura té el suport d’una llarga llista d’institucions: el Govern de l’Estat, el Parlament de Catalunya, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, el Consell Comarcal del Vallès i els ajuntaments de Terrassa, Sabadell i Castellar. També compta amb el suport de les entitats empresarials. El consens, però, no és total. Falta el Govern de la Generalitat, que s’hi oposa frontalment.

Amb motiu de la trobada, Diari de Terrassa ha reunit els alcaldes de Terrassa i Sabadell, Jordi Ballart i Marta Farrés. Des de la rotonda de Can Roca, fan una petició conjunta: s’ha de recuperar l’acord que es va estar a punt de signar el juny passat. Aleshores, segons va comunicar la ministra Raquel Sánchez, es va establir que l’Estat cedia els diners per fer la ronda Nord i que la Generalitat s’encarregava de definir el traçat i de construir-la. L’acord va quedar frustrat per la retirada del Govern català a l’últim moment.

88 milions d’euros. És el cost estimat de la construcció de la ronda Nord de Terrassa i Sabadell

“Li demanem recuperar l’acord. Mai havia existit tant consens i potser en un futur no tornarà a passar”, exposa Ballart. “Algunes infraestructures no es fan perquè no hi ha diners. En aquest cas els tenim! Doncs agafem-los!”, remarca Farrés, que recorda: “Hem fet tot el que se’ns ha demanat: hem aconseguit que la Generalitat executi l’obra amb la inversió de l’Estat i ara ens tanquen la porta als nassos…”.

Si s’arribés a un acord i la tramitació s’activés ara, la ronda estaria enllestida el 2032, com a mínim

El conseller Fernàndez està convençut que la ronda Nord de Terrassa i Sabadell és la continuació encoberta del Quart Cinturó. A canvi, proposa millorar la mobilitat interna de Terrassa, resolent l’entrega a l’N-150 i a l’autopista C-58 per l’est de la ciutat, i allargar la ronda Oest de Sabadell fins a Castellar. Aquesta opció “no té sentit” per als alcaldes, perquè no resol tots els problemes de mobilitat. La nova ronda Nord, d’uns cinc quilòmetres, es veu com la solució per resoldre tres demandes històriques: Terrassa deixaria de tenir una autovia acabada en el no-res i, a Sabadell, es desviaria trànsit de la Gran Via i hauria accés directe a la C-58 des de Castellar, sense passar per la ciutat.

Els alcaldes temen el pitjor

La ronda Nord encara no té un traçat definit, però se sap que enllaçaria la rotonda de Can Roca amb la carretera de Castellar, envoltaria el nord del Reial Club de Golf el Prat, enllaçant amb la ronda Oest de Sabadell i, mitjançant un túnel, connectaria amb la carretera de Castellar.

Si la ronda no es construeix, els alcaldes temen el pitjor: “Si no ho fan, que tanquin la part del Quart Cinturó que està feta a Terrassa. No fa la funció de ronda i quan s’obri el tram d’Abrera a Terrassa, podria saturar la ciutat”, diu de forma taxativa Ballart. Des de Sabadell, Farrés afirma que “la ciutat estarà més col·lapsada i perdrem l’oportunitat de transformar la Gran Via”.

“Anar en tren de Terrassa a Sabadell són dues zones”

Amb l’arribada de la T-Mobilitat, el sistema de zones en el transport públic no ha canviat. Encara s’ha de pagar dues zones per anar de Terrassa a Sabadell, i tres de Terrassa a Barcelona. “Esperem que s’acabi aviat aquest greuge”, exposa Ballart. A l’agenda del Govern de la Generalitat hi ha una clara prioritat, la Línia Orbital Ferroviària, en comptes de la nova ronda al Vallès. La construcció d’aquesta via és complexa i l’objectiu és començar pel tram Terrassa-Sabadell-Granollers. “No és una cosa o l’altra, són totes dues”, remarquen els alcaldes vallesans, que veuen compatibles les dues infraestructures.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top