Publicitat
Comarca

Projecte per recuperar i millorar la biodiversitat a Vacarisses

Les actuacions es faran per a la recuperació d’hàbitats oberts

L’Ajuntament de Vacarisses inicia el projecte “Recuperació d’espais oberts, de la població de conill de bosc i millora de la biodiversitat entorn de Puigventós i Pla del Fideuer”, dins l’EIN Montserrat i el connector principal Sant Llorenç -Serra de Collcardús-Montserrat, gràcies a la subvenció de la Generalitat als espais naturals, els hàbitats i espècies.

Les actuacions que encetarà l’Ajuntament s’emmarquen en la recuperació d’hàbitats oberts per diversificar els ambients de la zona de Puigventós i el Pla del Fideuer, així com recuperar-hi una població de conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) que serveixi de base per a les espècies de rapinyaires que utilitzen l’espai per caçar-hi. En aquest sentit, es vol afavorir l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie de la zona altament amenaçada i que s’ha vist afectada per la pèrdua de zones obertes on caçar i per la falta de les seves preses tradicionals.

Aquesta àguila és considerada una espècie paraigua i la millora i recuperació dels hàbitats que li són propicis afavorirà la resta d’espècies que hi estan lligades. Així doncs, també es veuran beneficiades altres espècies típiques d’aquests espais, com moltes papallones (amb pèrdues de fins al 50% dels efectius de les poblacions), petits mamífers mediterranis com el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) o la musaranya vulgar (Crocidura russula), un ampli llistat d’espècies d’ocells i tota la biodiversitat associada aquests entorns.
Amb aquest objectiu, es realitzarà una desbrossada de zones amb coberta arbustiva, respectant aquells indrets on ja s’hagi format una coberta arbrada. En cap cas es procedirà a fer una esbrossada que comporti crear grans zones obertes sense cap mena de coberta o refugi vegetal. Aquesta mena de gestió permet crear illes de vegetació arbrada que serveixen de refugi a les diferents espècies d’animals presents a l’espai, podent saltar d’illa en illa amb seguretat i tenint l’oportunitat d’escapar dels depredadors en un moment donat.

Dues vedrunes de pedra seca

Alhora, es construiran dues vedrunes mitjançant la tècnica de pedra seca, reduint d’aquesta manera l’impacte paisatgístic i augmentant la seva durabilitat en el temps, i s’instal·laran fins a 8 abeuradors per a la fauna salvatge.
Finalment, es durà a terme una repoblació amb 30 conills de bosc a cada vedruna i es realitzarà un seguiment extensiu de la seva dinàmica i possible expansió pel lloc.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top