Publicitat
Diners

El Valor Afegit Brut de la comarca creix un 1,4% el 2019 

El Valor Afegit Brut (VAB) de la comarca va créixer un 1,4% el 2019 en relació amb l’any anterior, segons l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, presentat ahir pel catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l’estudi, Josep Oliver, i el director territorial del banc a Catalunya, José Ballester. Aquest augment va estar impulsat pels sectors dels serveis i, en menor mesura, la construcció, mentre que l’industrial va decréixer una mica. El VAB, un indicador macroeconòmic que guarda moltes similituds amb el Producte Interior Brut (PIB), és la suma dels valors addicionals que adquireixin els béns i serveis en transformar-se durant tot el procés de producció.

En tot cas, aquest augment del VAB del Vallès Occidental en un 1,4% va ser el tercer més alt de les comarques de l’Eix Metropolità, per darrere del Baix Llobregat (3%) i el Barcelonès (2,8%), i per davant del Garraf (1,1%), Maresme (1,1%), Vallès Oriental (1%) i Alt Penedès (0,3%). En el total de Catalunya, el VAB va créixer un 2,1% el 2019, empentat pels serveis i la construcció.

Igual que en el conjunt de Catalunya, aquest creixement del VAB el 2019 a la comarca ha significat el final de l’etapa expansiva encetada la segona meitat de 2013 i consolidada a partir de 2014, abruptament portada al final per la irrupció de la Covid-19 aquest 2020.

Així, el creixement del VAB a la comarca entre 2015 i 2018 sempre ha estat superior a la mitjana catalana, mentre que el 2019 va estar per sota (1,4% davant 2,1%). Els creixements dels anys anteriors van ser els següents: el 2015 el VAB comarcal va pujar un 3,8%, davant el 3,2% català; el 2016, 3,8% front un 3,2%; el 2017, 4,4% davant un 3,6%; i el 2018 un 2,9% davant un 2,5% al conjunt de Catalunya.

Sectors
I quins són els sectors que han fet créixer el VAB a la comarca el 2019? Doncs els mateixos que al conjunt de Catalunya: els serveis en primer lloc i la construcció en segon. Per contra, la indústria i el sector primari hi han retrocedit. Donem xifres: el creixement del VAB al sector de la construcció a la comarca el 2019 va estar d’un 2,7%, per sobre del 2,3% de mitjana catalana, mentre que als serveis aquest indicador va augmentar un 2,4%, tres dècimes per sota del 2,7% català. En canvi, a la indústria va retrocedir un -1,5%, molt més que al conjunt de Catalunya (-0.3%), i al sector primari va caure un -2,9% (-3,1% català).

Quant al pes en el VAB dels diferents sectors al Vallès Occidental, els serveis sobresurten folgadament amb el 68,4% del total. Li segueixen la indústria (26,3%), la construcció (5,2%) i el sector primari (un testimonial 0,1%).

Territorialment, els resultats del 2019 destaquen al Pla de Lleida com la zona de major creixement de Catalunya (2,6 %), unes comarques empentades per l’alça dels serveis i un avenç moderat de la indústria. Li segueix l’eix Metropolità de Barcelona (2,3%), que, tot i la moderada caiguda de la indústria, ha pogut créixer prou recolzat en l’avenç terciari.

A continuació, i ja per sota el conjunt de Catalunya, apareixen les comarques de l’eix de Girona (1,5% de creixement), amb un terciari que ha avançat moderadament mentre la indústria ha frenat l’increment. Amb avenços menors, segueixen les Terres de l’Ebre (1,3%); les comarques del Camp de Tarragona (1,1%); les Centrals (1,0%); i les de Muntanya (0,5%).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top