Publicitat
Diners

El Vallès Occidental aprova el Pla de transformació i reactivació industrial

S’inicia la cerca de fons de finançament pel seu desenvolupament

El plenari s’ha celebrat en format virtual / Cedida

El Plenari del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental ha aprovat el nou Pla Singular de Transformació i Reactivació de l’Ecosistema Industrial del Vallès Occidental 2021-2024, per fer possible la reindustrialització del territori amb diferents actuacions. El Pla ha nascut del treball del Pacte i de l’impuls del Consell Comarcal del Vallès Occidental, està pressupostat amb 9 milions d’euros anuals i ara s’inicia la cerca de fons de finançament per a poder desenvolupar-lo. Uns d’aquests podrien ser els fons europeus Next Generation.

“Volem continuar sent un dels pols industrials del sud d’Europa i el territori de Catalunya que més aporta al VAB industrial de Catalunya. La indústria suposa el 28% de l’activitat econòmica de la comarca. I l’hem de protegir, impulsar i reactivar”, ha explicat el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez.

4 eixos i 14 programes

El nou Pla està estructurat en 4 eixos d’actuació i 14 programes executats a partir de la implicació i especialització de les entitats del territori impulsant la creació d’aliances público-privades. En el Pla s’identifiquen diferents projectes en els quals podrien participar d’una manera més directa les empreses del territori.

El primer eix gira entorn la retenció, consolidació i creixement de la indústria.  En aquest cas, les accions tenen a veure amb l’atracció i localització d’empreses; el suport a la reconversió industrial en sectors madurs o en afavorir a la reindustrialització de grans emplaçaments, entre d’altres.

El segon eix aborda la millora de la competitivitat i la sostenibilitat. Té l’objectiu d’enfortir l’ecosistema industrial de proximitat amb una eina d’intel·ligència artificial que augmenti les relacions b2b entre empreses, un sistema d’innovació obert amb espais de fabricació digital  i en l’ús i experimentació de nous materials, processos de fabricació i productes, i l’acceleració de la digitalització, el foment de la transició ecològica i l’economia circular. També contempla actuacions de reorientació professional i de la formació en competències emergents de la població activa afectada pels canvis industrials.

El tercer eix es centra en la millora de l’entorn. Aborda la modernització i transformació digital i sostenible dels parcs industrials, l’establiment i millora de noves mesures de fiscalitat local i de la simplificació administrativa i, finalment, l’impuls d’aliances empresarials i públicoprivades pel desplegament de projectes motors i complementaris al Pla.

Finalment, l’últim eix té a veure amb el monitoratge del teixit industrial per a la presa de decisions amb l’objectiu de disminuir el risc de les empreses en una fase de retrocés i identificar oportunitats de creixement intern o mitjançant la captació d’inversions.

La implicació i la cooperació de les empreses participant en els programes i col·laborant en el seu finançament és un eix transversal en tots els programes i fonamental en el desenvolupament general de el pla.

Publicitat
El Vallès Occidental aprova el Pla de transformació i reactivació industrial
To Top