Publicitat
Diners

FEMvallès es converteix en associació per guanyar entitat davant l’administració

La fins ara plataforma considera que el canvi els dotarà d’entitat jurídica a l’hora de poder interlocutar directament amb les administracions. El col·lectiu seguirà reclamant millores en matèria d’infraestructures i insistint en la centralitat pròpia del Vallès

El secretari general de FEMvallès, Joaquim Colom; el president, Antoni Abad; i l’urbanista Manel Larrosa han presentat a Granollers la constitució com a associació / ACN

La plataforma FEMvallès, formada per diverses entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials del Vallès Occidental i Oriental, s’ha constituït com a associació amb l’objectiu de seguir fent força per propiciar els canvis que les dues comarques, amb 1.300.000 habitants, necessiten, a parer seu, per garantir l’èxit de les empreses i entitats que hi ha instal·lades, però també la qualitat de vida dels seus habitants i d’aquelles persones que s’hi desplacen per feina o estudis, entre d’altres. L’associació ha escollit Granollers, la capital del Vallès Oriental, com a seu, des d’on seguiran reclamant millores en matèria d’infraestructures o insistint en la necessitat que el Vallès tingui una centralitat pròpia, independent de la metròpoli de Barcelona, i emulant els models que es duen a terme en altres grans ciutats del continent.

Les entitats de FEMvallès consideren que l’actual model metropolità es basa en una visió arcaica i “actualment insostenible”. Per això proposen un salt endavant a escala supramunicipal, amb un model de districtes metropolitans i l’establiment de la relació d’aquests amb la capital, en comptes de mantenir sistemes radials.

Des de l’associació defensen que el Vallès encapçala Catalunya en vuit dels deu rams de la classificació productiva en còmput d’ocupació i destaca en activitats productives de valor afegit i innovadores, i no solament en les indústries clàssiques, com són els rams biotecnològics i farmacèutics. “Més que d’un clúster especialitzat, al Vallès es pot parlar d’una diversitat on els diferents rams es reforcen mútuament, i és per això que hem de replantejar l’actual governança”, ha exposat aquest dijous Antoni Abad, president de FEMvallès i la patronal Cecot. En aquest sentit, sosté que “cadascú té el seu paper, però no podem continuar acceptant que el Vallès sigui considerat com un clúster o un polígon, sense capacitat d’incidir en la presa de decisions que l’afecten directament”.

“No som un pur polígon de perifèria. El Vallès ha de ser present en la presa de decisions, no podem ser segona corona; som centre a tots els efectes”, ha manifestat l’urbanista Manel Larrosa, membre de la junta de l’entitat. “En aquests moments es vol avançar cap a una governança més rigorosa, parlar de temes concrets de país i pensem que tenim un context que facilitarà posar els nostres plantejaments sobre la taula”, ha defensat.

Regió manufacturera
Des de FEMvallès creuen que la conversió en associació els dotarà d’entitat jurídica a l’hora de poder interlocutar directament amb les administracions.

“Som la primera regió manufacturera i exportadora del sud d’Europa. En termes relatius, en el conjunt d’Espanya, el o la ministra d’Indústria hauria de passar no menys d’una setmana cada mes entre nosaltres, al Vallès, perquè aquesta és la nostra dimensió”, reclama Abad, que considera que la Covid-19 ha fet estralls, però ha posat el món i el país en un punt en què es poden plantejar noves oportunitats per construir el futur de manera conjunta. En aquest sentit, defensa que des de FEMvallès “tenim força perquè som una xarxa d’entitats territorials que compartim inquietuds i visions, i sabem consensuar propostes i solucions”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top