Publicitat
Diners

Innovant en el món dels satèl·lits

Set estudiants de l’Eseiaat creen una “start-up” pionera en desenvolupar un nou sistema de propulsió per a satèl·lits

Els estudiants del màster universitari en Enginyeria Aeronàutica que han fundat KreiosSpace

Els satèl·lits que operen per sota dels 450 km d’altitud (anomenats d’òrbites molt baixes) es troben amb l’aire romanent que queda de l’atmosfera, causa d’una caiguda més ràpida de l’aparell a la Terra. Perquè els satèl·lits es mantinguin en òrbita, és necessari utilitzar molta quantitat de combustible fòssil. Per això, moltes missions són inviables a causa del cost.

Amb l’objectiu de posar-hi remei, set estudiants de la UPC-ESEIAAT han creat la primera “start-up” d’Espanya que es planteja introduir al mercat de la tecnologia aeroespacial un singular sistema de propulsió elèctrica per a aquest tipus de satèl·lits. L’empresa porta per nom KreiosSpace i el seu objectiu és fabricar, a mig termini, un propulsor totalment elèctric basat en una nova tecnologia anomenada Air-Breathing Electric Propulsion (ABEP), que genera energia gràcies als motors de font d’helicó (HPT). Aquests motors de propulsió elèctrica per a l’espai estan basats en la generació de plasma a través d’una font de radiofreqüència. El plasma creat gràcies a l’aire atmosfèric s’accelera en una tovera magnètica i així es produeix l’impuls.

Segons explica Adrián Senar, un dels estudiants fundadors de KreiosSpace, “aquesta tecnologia no necessita combustible i aporta molts avantatges. Es basa en una idea que és simple, però el desenvolupament de la tecnologia i l’execució són complicats”. “El motor s’alimenta de l’aire atmosfèric i de l’energia del sol. De fet, la tecnologia de motors HPT s’experimenta des de fa anys en institucions científiques d’arreu del món en col·laboració amb empreses, però nosaltres creiem que és factible utilitzar-la amb aire atmosfèric, sense necessitar combustible. Volem fer possible aquesta tecnologia i per això hem constituït la nostra empresa ‘start-up’, perquè apostem per ella. Creiem que al 2022 disposarem del primer prototip i l’any 2023 el nostre sistema seria plenament factible”, diu.

L’equip de KreiosSpace, format per estudiants del màster universitari en Enginyeria Aeronàutica, afirma que el sistema que han creat es podrà adaptar tant a CubeSats (satèl·lits petits) com de més grandària, i el seu cost variaria entre els 40.000 euros dels més senzills als 200.000 euros, segons el pes i el temps de vida de les missions.

De moment, han guanyat el programa UPC Space Santander Explorer, en el qual s’hi han presentat 50 participants, i han quedat segons, entre 40 equips d’arreu d’Europa, en la categoria d’estudiants del concurs Galactica, on han obtingut 5.000 euros.

Els estudiants fundadors de KreiosSpace són Max Amer Viñas, Adrià Barceló Gregoriano, Iker Blanco Bravo, Francisco Boira Gual, Francisco Bosch Lloveras, Jan Mataró Núñez i Adrián Senar Tejedor.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top