Publicitat
Diners

La Cecot demana canviar la forma de concedir ajuts empresarials

La patronal denuncia “manca d’empatia i desconeixement de la realitat” per part del Govern espanyol. Demanarà una major supervisió de la CE de les convocatòries de fons europeus si no se simplifica la gestió administrativa

La Cecot creu imprescindible adaptar els termes de les properes convocatòries a la realitat del teixit pime

La patronal terrassenca Cecot demana corregir la dinàmica de concessió d’ajuts empresarials amb fons europeus abans que es convoqui el gruix de les principals línies d’ajuts Next Generation. L’entitat assegura que al Govern espanyol hi ha una manca d’empatia i de desconeixement de la realitat empresarial a l’hora de convocar i establir el termini de sol·licitud d’ajuts al teixit empresarial i explica que si no se simplifica la gestió administrativa a autònoms i empreses per accedir als fons europeus demanarà una major supervisió de la Comissió Europea.

L’organització multisectorial denuncia una falta de “voluntat política” a l’hora d’escoltar tant a l’empresariat català, com a diferents experts, en la definició d’actuacions per accelerar la reactivació econòmica i la recuperació de l’activitat productiva i en posa algun exemple. “Només cal veure el gran fracàs dels ajuts del RD5/21 a tota Espanya, amb només el 40% sol·licitat per part de les empreses, d’un primer paquet de 7.000 milions d’euros”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot. El secretari general de la patronal, Oriol Alba, ho atribueix a “les condicions massa estrictes i la burocràcia feixuga”. De fet, la patronal considera que els mecanismes de concurrència són tan complexos i els terminis perquè les pimes puguin concórrer en temps i forma són tan curts que estan desincentivant la participació del gruix del teixit empresarial i està comportant que únicament les empreses amb més recursos hi puguin participar. Segons dades proporcionades per UPTA, a Catalunya s’han sol·licitat menys del 20% dels 913 milions d’euros en ajuts relacionats amb el RD5/21.

En aquest sentit, l’entitat celebra que el passat divendres, el conseller d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, traslladés per escrit a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, la petició d’ajornar els terminis de concessió d’ajuts de dues línies convocades el mes d’agost per tal que totes les empreses puguin fer efectiva la seva sol·licitud, així com que tingui en consideració la necessitat d’adaptar les properes convocatòries a la realitat empresarial.

Dificultats per a les pimes
“S’han convocat dues línies d’ajuts per al sector industrial el mes d’agost amb termini de presentació el mateix mes d’agost i ja hem vist que l’operativa conté tots els elements necessaris com perquè només beneficiï a un petit nombre d’empreses”, argumenta Antoni Abad. El president de la Cecot denuncia que “aquesta praxi per part de l’Administració és un despropòsit en el camí de la reactivació econòmica del nostre país, ja que està bloquejant i desincentivant la participació de les pimes, que recordem és més del 98% del nostre teixit productiu”.

“Les organitzacions empresarials estem fent mans i mànigues per evitar que aquests fons es dilueixin o que es concentrin en pocs projectes. Necessitem que arribin a l’economia productiva directament, els ajuts han de ser directes perquè les pimes puguin anar refent-se. Per això, i donada la dimensió d’empreses de la nostra demografia, és important entendre la seva dinàmica i conèixer la seva limitada capacitat de recursos i facilitar el màxim possible la concurrència als fons europeus”, defensa el president de la Cecot, que assenyala que si “es continua dificultant els tràmits i terminis per participar dels processos concursals que han de convocar-se”, caldrà demanar una supervisió més estreta per part de la Comissió Europea.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La Cecot demana canviar la forma de concedir ajuts empresarials
To Top