Publicitat
Diners

La Cecot demana canvis en la gestió dels fons Next Generation

La patronal vol que els governs autònoms i els agents econòmics als territoris tinguin més capacitat d’incidència

Antoni Abad, president de la patronal Cecot

La Cecot vol que s’augmenti la capacitat de gestió de les comunitats autònomes en la definició i adaptació dels criteris de les convocatòries dels fons Next Generation per poder impulsar projectes orientats a cobrir necessitats estratègiques per a cada territori. Així ho ha demanat la patronal terrassenca a la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño.

L’organització multisectorial lamenta que en les dues convocatòries d’ajuts empresarials del passat mes d’agost, les empreses només van tenir quinze dies en ple període de vacances per presentar els projectes, i denuncia que els governs autònomics i els agents econòmics als territoris únicament podran incidir sobre el 10% dels fons europeus Next Generation.

“Quan es va anunciar que dels 24.198 milions d’euros del Mecanisme per la Recuperació i la Resiliència que computen als Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 un 55% seria gestionat per l’Estat i que el 45% restant passaria a les Comunitats Autònomes, des de la Cecot vam entendre que serien les CCAA qui aplicarien els criteris per les convocatòries, d’aquests fons territorialitzats, en col·laboració amb els agents socials i econòmics. Ara bé, ens arriben noticies molt poc optimistes per al 2022”, explica Antoni Abad, president de la Cecot. “Fruit de trobades institucionals amb responsables de l’administració catalana estem detectant que, malgrat s’hagi destinat a territorialitzar part dels fons europeus a les comunitats autònomes, el 90% d’aquest fons vindran ja prèviament definits per l’Executiu central, tant pel que fa a destinataris, imports o criteris d’atorgament, amb el que ja ens podem oblidar dels projectes que van ser considerats estratègics a Catalunya per part de la Generalitat i de les organitzacions empresarials i socials que els es van definir”, sosté Abad.

El president de l’associació empresarial considera que això perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores en l’entorn.

Des de la patronal asseguren han insistit a Calviño que el coneixement per reactivar l’activitat productiva i l’economia està en el territori i en els sectors que desenvolupen la seva activitat en ell i que harmonitzar els criteris de la major part de les convocatòries d’ajuts amb fons europeus comporta no tenir en consideració les casuístiques i polítiques de reactivació preses o impulsades per cada territori.

En aquest sentit, defensen que encara s’és a temps “de corregir i establir una via de col·laboració entre l’executiu central i les comunitats autònomes” abans de definir les properes convocatòries dels Next Generation. “Aquí els agents econòmics, com sempre, ens oferim a aportar coneixement empresarial i a col·laborar perquè l’impacte dels fons sigui òptim a l’economia productiva”, diu Abad.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top