Publicitat
Diners

El cicle econòmic: una reflexió

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

La pandèmia que hem anat superant ha suposat situacions excepcionals, tan personalment com econòmica. El tancament pel confinament ha implicat una caiguda sobtada dels PIB de les economies mundials i la tendència no s’ha capgirat fortament fins que la vacunació sistemàtica ha arribat a una bona part de la població, augmentant la mobilitat. A partir d’aquest moment, el creixement mundial seguirà sent positiu però més moderat, mantenint-se en una fase expansiva.

L’escenari de tipus d’interès reduïts, un creixement del PIB de doble dígit i un increment dels beneficis empresarials sostingut, fa que ens mantinguem dins d’aquesta fase expansiva.

Històricament, els canvis de fase en el cicle econòmic han començat per un alentiment del creixement econòmic o sigui, del PIB, i d’un enduriment de les condicions financeres encapçalades pels bancs centrals.

Si encara hi ha un excés de liquiditat i els bancs centrals no han començat a endurir les condicions del crèdit, és un senyal que ens mantenim en aquesta fase. De la mateixa manera, si les companyies segueixen generant més beneficis dels esperats, malgrat que hi hagi una certa moderació en el seu creixement, ens mantindrem en una fase expansiva, ja fora de la de recuperació.

Malgrat això, hem de preparar-nos per les possibles pujades de tipus anunciades pels bancs centrals per a l’any vinent o posteriors, especialment als Estats Units, que són els que sempre s’han atrevit abans a pujar i baixar els tipus d’interès, forçant els canvis de cicle. El tapering i la pujada de tipus als EUA sembla més propera i s’espera una caiguda de la valoració del deute públic nord-americà en aquell precís moment. Seguidament, passarà el mateix amb el deute d’altres països d’Europa que tradicionalment diversos mesos després dels EUA han ajustat les seves polítiques monetàries.

Per protegir-se, els inversors estaran disposats a comprar actius de renda fixa pública de països emergents com la Xina, o reforçar posicions en renda variable, ja que els actius anomenats sense risc ja fa uns anys que no existeixen.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top