Publicitat
Diners

La Cecot considera erroni tractar els confinaments per Covid com una baixa laboral

La patronal terrassenca planteja eliminar el cost per les empreses dels primers dies de baixa dels empleats

La patronal terrassenca Cecot considera erroni tractar els confinaments per Covid-19 com una baixa laboral, quan la malaltia “no incapacita per desenvolupar les tasques del lloc de treball”.

L’organització multisectorial es basa en el concepte legal d’Incapacitat Temporal de l’article 169.1.a) de la Llei General de la Seguretat Social i argumenta que “una cosa és que la persona treballadora, per evitar un contagi, s’hagi d’estar a casa, i una altra de molt diferent, és que aquesta persona estigui incapacitada (mèdicament) per exercir les funcions del seu lloc de treball”, argumenta Pep Bosch, assessor laboral de la Cecot.

La patronal assenyala en un comunicat que la incapacitat laboral transitòria és un tema que la Cecot ha demanat replantejar de manera global en més d’una ocasió per tal que l’empresa pugui tenir el dret a comprovar que les baixes mèdiques s’ajusten als criteris de justificació de l’absència al treball. “Les incapacitats temporals suposen a l’empresa tant un cost econòmic com organitzatiu i necessita disposar d’informació per poder programar i planificar l’activitat i el desenvolupament de les tasques dels llocs de treball”, defensa Bosch.

En aquest sentit, l’associació empresarial considera important que l’empresa pugui realitzar aquesta comprovació des d’un primer moment i pugui preveure la reorganització de tasques de la persona que està de baixa. De fet, la Cecot defensa que per poder fer la comprovació que la baixa mèdica s’ajusta als criteris de justificació d’absència al treball, l’empresa hauria de poder comptar amb diferents vies o mecanismes de gestió més enllà de la Seguretat Social com ho poden ser les Mútues d’accidents o la sanitat privada. “Les empreses contracten les assegurances a les mútues d’accidents, assumeixen les primes de risc i les actualitzacions econòmiques d’aquest risc i, tanmateix, ni tenen possibilitat de control o seguiment de la baixa. A més, han d’assumir elles, no les mútues o la Seguretat Social, el finançament dels primers dies de baixa”, lamenta Bosch.

Així, la Cecot planteja que la prestació per incapacitat laboral es realitzi íntegrament a càrrec de l’asseguradora, eliminant el cost a càrrec de l’empresa dels primers dies de la baixa, així com permetre que l’empresa deixi de cotitzar a la Seguretat Social en aquests períodes de suspensió del contracte de treball on no hi ha una prestació de serveis per part de la persona treballadora de baixa.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La Cecot considera erroni tractar els confinaments per Covid com una baixa laboral
To Top