Publicitat
Diners

Govern, sindicats i Foment insten els creditors de Celsa a donar suport al rescat

Roger Torrent demana que el manteniment del model industrial i dels llocs de treball prevalguin per sobre d’altres interessos financers

Celsa és el primer productor d'acer circular i baix en emissions d'Espanya

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha mostrat aquest dimecres el seu suport a l’empresa siderúrgica vallesana Celsa, que és davant d’una situació “transcendental” per tal de poder accedir al finançament públic a través del Fons d’Ajuda a la Solvència a Empreses Estratègiques, gestionat per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), per rebre una ajuda de 550 milions d’euros.

Torrent, que la setmana passada va visitar la companyia amb seu a Castellbisbal acompanyat del seu president, Francesc Rubiralta, ha defensat el model industrial de Celsa, que “cal que prevalgui per sobre d’interessos financers que no prioritzen el manteniment i creixement de llocs de treball i que impedirien l’accés als esmentats fons públics”, manifesten des del seu departament. “El Govern no troba raonable que els fons d’inversió pretenguin beneficiar-se d’una ajuda pública a la vegada que exigeixen rendibilitats de fins al 80% anual”, ha afirmat el conseller.

El conseller ha mostrat el seu desig, doncs, que els creditors de Celsa se sumin als acords que ja s’han adquirit per part de la companyia i que evitin així el bloqueig de l’entrada de capital públic. “Celsa és un puntal industrial de Catalunya, generador de milers de llocs de treball vinculats a la indústria amb un model de producció sostenible que compta amb el suport del Govern de la Generalitat”, ha afegit el conseller.

Aquest dimarts, els sindicats CCOO i UGT van emplaçar també els fons creditors de Celsa a acceptar les condicions fixades pel Fons de Suport a la Solvència d’empreses Estratègiques per injectar 550 milions d’euros a l’empresa i garantir així el manteniment de 4.500 ocupacions directes.

En un comunicat conjunt, els sindicats demanen als fons que s’adhereixin al principi d’acord aconseguit per la direcció de la companyia i la SEPI per a la concessió d’aquesta quantiosa ajuda pública, que es canalitzaria a través de la concessió d’un préstec participatiu per import de 280,5 milions d’euros i un altre ordinari de 269,5 milions.

Celsa accepta els termes de la SEPI per rebre un rescat per 550 milions

Per obtenir aquesta ajuda, la siderúrgica havia d’arribar a un acord previ amb els seus creditors, que no ha estat possible fins ara. I és que, segons Celsa, els fons, entre els quals s’inclouen Deutsche Bank, Goldman Sachs, SVP i Cross Ocean, han formulat una proposta “incompatible amb el marc de l’ajuda pública sol·licitada”.

Els sindicats veuen també amb bons ulls l’entrada de capital públic a Celsa, la qual cosa consideren “fonamental per al manteniment del model industrial que impulsa la companyia” i per garantir “la reinversió de recursos i la generació i manteniment d’ocupació estable”. En aquest sentit, destaquen que per al manteniment dels 4.500 llocs de treball directes que ofereix la companyia, i d’un entorn de proveïdors de més de 7.500 pimes, “és necessari apostar per una economia real i protegir la indústria estratègica espanyola, com Celsa, de posicions financeres i curtterministes”.

Per a UGT FICA i CCOO, “els fons creditors mai han estat una solució” per a Celsa “pel seu baix perfil industrial” i ara la seva presència “està implicant molts problemes per l’esdevenir de la companyia”. “Els fons estan mostrant el seu perfil real amb una proposta que pretén obtenir un rendiment del 80 % anual”, afirmen les organitzacions sindicals, que veuen també aquesta proposta “incompatible amb el finançament públic i amb el veritable suport a l’economia industrial i a la creació i manteniment de llocs de treball”.

Per tot això, els sindicats exigeixen als creditors “que s’adhereixin als acords que ja han estat subscrits per la resta dels grups d’interès de la companyia i que no bloquegin l’entrada de capital públic amb el manteniment d’una posició basada en la cerca d’un rèdit financer voraç i injustificable”.

Foment del Treball també ha reclamat aquest dimecres que no s’aturi el rescat de la companyia. “La feina feta pel govern d’Espanya no es pot aturar ara, ja que les conseqüències són inassumibles des del punt de vista social, empresarial i econòmic”, subratlla la patronal.

En cas de materialitzar-se, l’ajuda a Celsa serà la més quantiosa de les concedides fins ara amb càrrec al fons de la SEPI, rellevant Air Europa, que va rebre 475 milions d’euros.

Celsa, amb seu a Castellbisbal, és el primer productor d’acer circular i baix en emissions d’Espanya i actualment dona feina directa a 4.500 persones a Espanya i a prop de 10.000 a la resta d’Europa. Amb la seva activitat, a més, aquesta empresa contribueix amb un 31 % al PIB del sector metal·lúrgic d’Espanya i a l’11 % de les exportacions espanyoles d’acer.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Govern, sindicats i Foment insten els creditors de Celsa a donar suport al rescat
To Top