Publicitat
Diners

Enginyers i tècnics industrials, els professionals més demandats

Els experts diuen que estudiar allò que agrada provoca desequilibri en el mercat laboral

[Marc Parayre]

Els joves sovint han de fer front a un dilema: estudiar allò que els agrada i que consideren vocacional o estudiar allò que els pot garantir sortides professionals. La majoria de cops elegeixen la primera opció. Això, segons els experts, provoca un desequilibri en el mercat laboral.

Hi ha oficis amb excés de treballadors i, en canvi, n’hi ha d’altres que no en tenen. Sobretot falten enginyers i tècnics industrials, just els professionals que més demanden les empreses al Vallès Occidental, segons un informe de l’Observatori de Treball i Model Productiu, referent a l’abril de 2022. “Malauradament, els perfils més demandats són aquells en què costa més de trobar treballadors. És un problema greu que s’arrossega de fa temps i, de moment, no es resol”, lamenta la presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alícia Bosch.

De fet, a la borsa de treball que gestiona la patronal almenys un 70% de les ofertes de feina són de perfils tècnics: soldadors, operador de màquines, electricistes, responsables de programació, entre d’altres. La meitat d’aquestes ofertes, però, es queden sense candidats. Bosch apunta que un dels factors pels quals passa això és que la formació i l’orientació laboral no estan en línia amb els perfils que necessiten les empreses. “Els joves estudien coses que no tenen sortides laborals. Si tinguessin una millor orientació laboral per part dels centres educatius, veurien que a la indústria, per exemple, falta mà d’obra. El problema és que això no passa i que, a més, els joves no veuen atractiu el sector”, assenyala.

En la mateixa línia, el president de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, apunta que l’oferta de formació ha d’anar lligada a les demandes de les empreses. “Cal parlar amb les companyies per saber quins perfils necessiten i en funció d’això tenir clar quins graus d’FP i universitaris crear o potenciar”, afegeix.

Les empreses busquen un pla B

Davant aquesta manca de mà d’obra d’alguns perfils tècnics, ja hi ha empreses que han trobat un pla B: fer formació interna. “A nivell particular, hi ha empreses que per instint de supervivència creen escoles de formació pels mateixos treballadors. És una tasca molt feixuga que no els hi tocaria fer”, considera Bosch.

Per posar en context, tot i la manca de mà d’obra en alguns oficis, a Terrassa la taxa d’atur és de l’11,24% i hi ha 12.817 aturats, 728 dels quals (8,33% del total) pertanyen al grup de població de persones de menys de 25 anys. Els experts creuen que per reduir el nombre de persones sense feina, cal que els desocupats es formin en allò que demanden les empreses.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top