Publicitat
Terrassa

Creen un sistema automàtic per gestionar les dades de la xarxa d’aigua de Terrassa

El projecte està impulsat i finançat per Taigua i desenvolupat per investigadors de l’Eseiaat

Dos tècnics de Taigua treballant amb el sistema de control creat pel grup de recerca CS2AC de la UPC a Terrassa

Investigadors de l’Eseeiat estan desenvolupant un sistema d’intel·ligència artificial que permetrà validar les dades dels mesuradors de cabal de la xarxa de transport d’aigua que abasteix Terrassa i altres municipis de la comarca, un projecte impulsat i finançat per l’empresa pública Taigua.

La solució es basa en uns algortimes gràcies als quals Taigua podrà analitzar de manera automàtica les dades reals de la xarxa de transport d’aigua en alta que connecta l’estació impulsora d’Abrera amb els dipòsits de capçalera de Can Boada i Can Poal i que proveeix d’aigua potable que arriba a part de la ciutat de Terrassa, Ullastrell, Viladecavalls i Matadepera.

El sistema és capaç d’invalidar dades errònies i les reemplaça per dades estimades, tot generant una bases de dades que garanteix el correcte subministrament del cabal d’aigua. Un cop el sistema ha analitzat les dades i les ha donat per bones, també calcula les prestacions del funcionament de la xarxa, el seu rendiment hidràulic, l’aigua no enregistrada, la precisió dels cabalímetres, la qualitat de la mesura, el consum elèctric de les bombes impulsores, i fins i tot la petjada de CO2 que generen.

L’equip d’investigadors està format pels membres del centre específic de recerca en Supervisió, Seguretat i Control Automàtic (CS2AC) de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) Ramon Pérez, Josep Cuguero, Vicenç Pug i Joseba Quevedo, el doctorand Joan Van Eeckhout i el tècnic Juli Romera.

Segons Ramon Pérez, l’investigador del grup CS2AC de la UPC que ha coordinat aquest projecte, “disposar d’una informació fiable millora ostensiblement la gestió hidràulica de la xarxa d’aigua, la fa més eficient i sostenible perquè amb dades fiables es poden prendre accions de manteniment i de canvis de millora continua”. I és que l’automatització del procés de validació i reconstrucció de les dades en garantirà la qualitat ja que s’evita un tractament manual.

Aquest centre de recerca de la UPC a Terrassa ha implementat sistemes similars a altres empreses que gestionen el transport d’aigua potable a Catalunya, com ara Aigües Ter Llobregat (ATL) o el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que transporten el 90% del aigua potable de Catalunya. De fet, la seva expertesa i el coneixement acumulat que han generat durant anys de treball els han permès publicar Real-Time Monitoring and Operational Control of Drinking-Water Systems a l’editorial Springer Verlag, que ha esdevingut en llibre de referència en l’àmbit de la gestió de l’aigua aplicant la Intel·ligència Artificial.

Publicitat
To Top