Publicitat
Terrassa

Els alumnes retornen dilluns a l’escola amb canvis en les quarentenes

Si no hi ha novetats d’última hora, els centres educatius reprendran el dilluns l’activitat lectiva presencial amb les condicions i les mesures habilitades per fer front la situació de pandèmia actual. Es confia en la vacunació per lluitar contra el virus

Els centres educatius reobriran el dilluns amb el 100% de presencialitat. Es mantenen les normes bàsiques de protecció i ventilació, però canvien els protocols en cas de positius

Tot a punt en els centres educatius per començar el segon trimestre lectiu després de les vacances de Nadal. Tot a punt amb tota la prudència i cautela perquè la situació epidemiològica provocada ara per la variant òmicron no farà baixar la guàrdia. El govern de l’Estat, després de la reunió amb els ministeris de Sanitat, Educació i Universitats i les autonomies, va decidir complir amb el calendari i reobrir el centres el dia 10 de gener, dilluns vinent, tal com estava planificat considerant que les escoles són un entorn segur i confiant en la vacuna per combatre el virus.

Govern i comunitats van decidir un retorn amb un 100% de presencialitat i en mantenir o reforçar les normes bàsiques que ja existeixen a les aules: mascareta, rentat de mans, ventilació i distància social. I també grups bombolla encara que aquesta última mesura ja s’havia flexibilitzat una mica aquest últim curs, especialment pel que fa a la sortida al pati que s’hi podien mesclar grups-classe donat que és a l’aire lliure. Tot i així, a molts centres ho fan, però també demanen als nens i nenes que es posin la mascareta.

Beneficis

Les autoritats defensen, ara per ara, que l’activitat lectiva és millor que sigui presencial pels beneficis d’aprenentatge i socialització que comporta. I confien sobretot en la vacuna per guanyar al virus. En aquest sentit van explicar que un 86,6% de la franja de 12 a 18 anys tenen la pauta completa de vacunació. Un percentatge mig força alt si es compara amb edats inferiors on s’estima que només hi ha un 30% amb una dosi posada en la franja de 5 a 11 anys. Cal tenir en compte, però que la vacunació per la població escolar de 5 a 11 anys va començar el 15 de desembre. Passades aquestes festes, s’espera que hi hagi una acceleració per incrementar la protecció.

Pel que fa a les quarantenes, però, hi ha canvis. La Comissió de Salut Pública va aprovar aquest divendres un canvi en el protocol que recomana eliminar les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada de Covid-19 o menys de cinc positius. Així, una aula només s’haurà de confinar si hi ha cinc o més casos positius o una afectació del 20% o més dels alumnes del grup en un període igual o inferior a set dies.

La conselleria mantindrà les proves als contactes estrets dels alumnes contagiats, com ja va fer el primer trimestre, tant als centres d’infantil, com als de primària i secundària. En el cas dels alumnes de primària es farà servir el mateix circuit utilitzat dels estudiants de secundària a través de les farmàcies adherides.

Fins ara, en les etapes d’educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s’havia de fer quan es detectava un positiu i l’augment de casos en les últimes setmanes del trimestre va afectar força la vida de moltes famílies amb fills a infantil i primària que es van haver de confinar. De fet, alguns centres ja van notar absències els últims dies del primer trimestre, abans de l’inici de vacances de Nadal, perquè havien d’estar tancats a casa.

Universitats

Les classes presencials també ho seran per les universitats. En aquest sector, però cal tenir en compte que el mes de gener està dedicat majoritàriament a època d’exàmens i que l’activitat lectiva no començarà fins al febrer. Pel que fa a l’educació superior, el ministre d’Universitats, Joan Subirats, va explicar que els exàmens seran presencials i que s’està oferint una segona oportunitat d’examinar-se als estudiants que no puguin anar-hi perquè siguin positius i estiguin fent quarantena. Per les universitats, aquest curs va ser el del retorn a la presencialitat perquè l’anterior es va fer telemàticament gairebé a tots els centres per frenar la Covid.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top